Američki Huffington Post - 10 najljepših mjesta u Hrvatskoj

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 02. travnja 2014. - 14:09
Autor: 

Dubrovnik, Plitvička jezera, Hrvatsko zagorje, Makarska i Mljet na prvih su pet mjesta na listi 10 najljepših mjesta u Hrvatskoj koja svakako treba posjetiti, preporuka je jednog od najuglednijih i najcitiranijih američkog news portala Huffington Posta.

Na njihovoj listi 10 najljepših mjesta koje treba posjetiti u Hrvatskoj iza Nacionalnog parka Mljet slijede Split, Pelješac, Rovinj, Zagreb i Kornati.

Huffington Post uz svako mjesto daje kratki opis s fotografijom te što se tamo može posebno doživjeti.

U uvodniku liste, autori u podrubrici Travel na tom portalu, za Hrvatsku pišu i da je jedna od najpopularnijih europskih "plažnih" destinacija koja, osim što je "blagoslovljena" suncem tijekom cijele godine, ima puno toga za ponuditi i u svojim povijesnim gradovima te na idiličnim otocima.

Hrvatska ima i veliko bogatstvo prirodnih atrakcija, među kojima su i vinogradi na otvorenim obalnim liticama te mnogo toga drugog, ističu iz Huffingtona.

Prvo mjesto na listi deset najljepših mjesta u Hrvatskoj zauzima Dubrovnik za kojeg ističu da je impozantan u svakom smislu, "biser Jadrana" i jedna od najposjećenijih hrvatskih destinacija, kao i da je za najbolji pogled potrebno žičarom otići do vrha obližnjeg brda Srđ i prošetati se slikovitim gradskim zidinama. Napominju da je taj grad i na popisu UNESCO-a te poznat po svojim "svjetlucavim mramornim ulicama, velikim baroknim crkvama i veličanstvenom palačom Sponza iz 16. stoljeća".

Za Nacionalni park (NP) Plitvička jezera kažu da je najslavniji hrvatski NP, "prirodna divljina s plavim jezerima, slapovim i šumovitim planinama" gdje se može puno naučiti o prirodno formiranim sedrenim barijerama, ali i da treba držati oči otvorene jer postoji mogućnost od vrebanja smeđeg medvjeda i risa iz šume.

Posebna zanimljivost na toj listi je uvrštavanje Hrvatskog zagorja na treće mjesto, što nije baš često u sličnim listama koje dolaze iz svijeta. Zagorje je opisano kao slikovita regija u blizini granice sa Slovenijom gdje se nalazi mnogo srednjovjekovnih dvoraca, termalnih izvora i vinograda, a preporučuje se i istraživanje Krapine, obilazak vinskih konoba te bajkovitog dvorca Trakošćan.

Makarska je predstavljena živopisnim plažama i planinskim masivom Biokovo, uz napomenu da tamo treba još dosta toga učiniti, ali i da je odlična za obiteljski odmor.

Mljetom su također oduševljeni te pišu da je to raj s brojnim mogućnostima za aktivan odmor, dok za Split ističu da je drugi grad po veličini u Hrvatskoj te još jedna top destinacija na dalmatinskoj obali s veličanstvenom Dioklecijanovom palačom.

Ističu i važnost Splita kao lučkog središta za odlaske na otoke, dok za poluotok Pelješac kažu da je poznat kao jedna od najboljih hrvatskih vinskih regija s poznatim sortama loze Dingač i Postup, ali i po lokalnim kamenicama i dagnjama u Malom Stonu, mogućnostima windsurfinga kod Vignja i drugom.

Za Rovinj na osmom mjestu kažu da je "zvijezda atrakcija sjeverne Istre", istodobno tradicionalno ribarsko mjesto, šarmantno i s puno raznovrsnosti u kojem ne može biti dosadno.

Zagreb opisuju kao elegantan hrvatski glavni grad kojeg se isplati posjetiti te obići njegove trgove (Lenucijeva potkova) i muzeje, voziti se uspinjačom na Gornji grad ili pak pobjeći u obližnje Zagorje.

Na desetom mjestu su Kornati gdje je, kako pišu, najbolje roniti u Hrvatskoj, a među 140 otoka tog arhipelaga mogu se pronaći i nenaseljeno kopno, šareni grebeni i "kaleidoskop tropskih riba".