Ban Ki-moon: neodrživo trošimo Zemljine izvore

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 22. travnja 2014. - 10:24
Autor: 

Čovjekovo trošenje Zemljinih izvora neodrživo je, poručio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u povodu Dana planeta Zemlje i pozvao vlade, privatni sektor i civilno društvo na summit u New Yorku u rujnu radi izrade novog sporazuma o klimi 2015.

"Zrak koji dišemo, voda koju pijemo, tlo na kojem uzgajamo hranu osjetljiv su dio globalnog ekosustava, a on je pod povećanim pritiskom ljudskih aktivnosti" koje štete planetu, rekao je prvi čovjek Ujedinjenih naroda.

Sječa tropskih šuma, pretjeran izlov ribe, rastuće onečišćenje neba i mora, uporaba fosilnih goriva koja su glavni uzrok klimatskih promjena, samo su neke od tih štetnih aktivnosti, nabrojao je.

"Kako naše stanovništvo raste, moramo priznati da je naše trošenje izvora na Zemlji neodrživo", poručio je Ban i pozvao na "globalnu preobrazbu (našeg) odnosa i ponašanja prema Zemlji."

Svjetski lideri obećali su 2015. dogovoriti novi sporazum o klimi, podsjetio je.

"Da bismo dogovorili tu ambicioznu akciju (...) pozivam na klimatski summit u New Yorku 23. rujna šefove država i vlada, privatni sektor i civilno društvo da pokažu inicijative i sklope saveze koji mogu pomoći pokrenuti održivi rast".

Kako je za promjenu potrebno ohrabrenje, glavni tajnik UN-a je riječima "Skrbimo se za Majku Zemlju kako bi se ona mogla skrbiti za nas kao što je činila tisućljećima" pozvao sve narode da progovore za dobrobit planeta, "našeg jedinog doma".