Martinoviću uručen ,,Zlatni zmaj“ za 2020.

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 26. lipnja 2021. - 19:25
Autor: 

Crnogorskom književniku, Mirašu Martinoviću, U Bijelom Polju je  uručeno međunarodno priznanje za doprinos razvoju fantastike "Zlatni  zmaj" za 2020. godinu, koje dodjeljuje REFESTICON.

Priznanje za doprinos fantastičnoj književnosti Martinoviću je  pripalo zbog dugogodišnjeg stvaralaštva s elementima epske fantastike  posvećenog temama značajnim za povijest  i kulturnu baštinu Crne Gore i država u okruženju. Primajući ovo značajno priznanje, Martinović je istakao da je „Zlatni zmaj“ potvrda njegovog višedecenijskog stvaralaštva i  poticaj da nastavi putem starih civilizacija.

,,Ova nagrada me posebno iznenadila i obradovala, dala mi unutrašnja  krila, posebnom svjetlošću obasjala moje djelo i skrenula pažnju na  teme kojima se bavim već decenijama. ,,Zlatni zmaj“ je potvrda mog  djela, dala mi je podsticaj da nastavim putem dalekih davnina, jer se  sve mijenjalo kroz istoriju, samo je čovjek ostao isti, on nosi svoju  sudbinu, svoje vrijeme, ali šalje i ostavlja poruke za one koji dolaze“, kazao je laureat ,,Zlatnog zmaja“ za 2020. godinu.

 Nakon uručenja nagrade, predstavljen je Martinovićev roman ,,Teuta,  kraljica Ilira“, objavljen u izdanju Lokalnog javnog emitera Radija  Bijelo Polje i JU Ratkovićeve večeri poezije.

 ,,Teuta, kraljica Ilira“ je roman koji se sudbinski bavi Ilirima,  ilirskom civilizacijom, koja je ostavila velike tragove na našim  prostorima. Ova knjiga je priča o ilirskoj kraljici Teuti, koja je prihvatila sudbinu svog naroda, koja je bila vrhovna sveštenica,  vladarica i ljepotica“.

 O ovom Martinovićevom djelu  govorili su Dragan Popadić i Blaga Žurić.

 Popadić je kazao da Martinović ovaj romanom uvodi  čitatelja  u svijet Ilira i kraljice Teute.

 "Miraš Martinović istorijske teme obrađuje na svoj način. Kod njega  su mitovi važni, ali kao tradicija koja inspiriše, a ne opterećuje.  Vrijednost njegovih poruka tek vidimo u savremenom svijetu koji zloupotrebljava mitove i kojem mitovi služe za osvajanje,  porobljavanje, ubijanje. Miraš istorijske teme obrađuje kao klesar Teutin lik, da bi ih zavrtio ma pozornici uz poruku čitaocima Plešite!  I mi plešemo, iako možda i ne znamo korake, ali imamo volju, maštu i  otvorene umove", podvukao je Popadić.

Iako je u romanu opisano ratno stanje, i brojne strahote koje ga prate,  prema riječima književnice Blage Žurić, Martinović je ovim romanom  uspio da nas nenametljivo uvede u magiju događaja kao ,,čistu radost i  ljepotu“.

,,Roman ,,Teuta, kraljica Ilira“ predstavlja potku za razumijevanje  duha jedne civilizacije na prostoru današnje Crne Gore. Iliri se  vraćaju kod Miraša Martinovića u novoj formi, dolaskom kraljice Teute  u Risiniumski zaliv, kroz njen stav o osvajačima i ratu koji ne donosi  ništa dobro“, kazala je Žurić, dodajući da su motivi brojni, od  fantastičnih do realnih, a da je priroda njihov rasadnik.