Kazališna predstava "Nora – kuća lutaka" u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 25. svibnja 2023. - 9:52
Autor: 

U okviru Festivala vjetra , u organizaciji JK Delfin, kazališna predstava "Nora – kuća lutaka",  autora Henrika Ibsena,  koja je rađena u koprodukciji Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika  i Gradskog kazališta  Jozo Ivakić iz Vinkovaca,  bit će odigrana pred tivatskom publikom u petak, 26. 5., u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat,  s početkom u 21:00h

Prva premijera predstave “Nora – kuća lutaka” je bila u kazališnoj sezoni 2022./23., u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića,  a adaptaciju i dramaturgiju potpisuje Antonele Tošić te  je za režiju zadužen Paolo Tišljarić.

U komadu Igraju: Matea Marušić - Nora, Matija Grabić - Helmer, Marija Šegvić - Linde, Bojan Beribaka - Krogstad i Hrvoje Sebastijan - doktor Rank. U atorskom timu su takođe Ana Mikulić (kostimografkinja), Žarko Dragojević (autor muzike), Marko Mijatović (dizajner svjetla), Linda Valjalo (koreografkinja), Paola Dražić Zekić (muzička korepetitorica / višeglasna obrada), Aljoša Rebolj (fotograf), Miran Brautović (dizajner video projekcija) i Tajana Martić (jezična savjetnica).

„Lutkina kuća, drama je koja od svoje praizvedbe u Kopenhagenu 21. prosinca 1879. godine ne prestaje da intrigira ni publiku ni pozorišne umjetnike. Nordijski dramatičar Henrik Ibsen postigao je s njom ne samo golem veliki uspjeh već i snažno uzdrmao niz društvenih struktura što su se našle pogođene kritičkim mislima ove drame. Drama završava kada glavna protagonistica Nora, koja je dotad bila u naizgled skladnom braku sa advokatom Torvaldom Helmerom, napušta svoj dom da bi mogla postat osoba kakva želi biti, a ne samo lutka za igranje u rukama svog muža. Ibsen je pozorište smatrao javnom govornicom na kojoj autor izražava i bori se za svoje ideje bez obzira na moguće negativne reakcije publike koja je zarobljena u naučenim društvenim obrascima. Nora je simbol pobune, ona ne želi više nikome polagati račune, pravdati svoje postupke ili dati drugom da odlučuje umjesto nje. Želi vlastito pravo izbora i odlučivanja. 143 godine kasnije,  tamo gdje Nora završava, počinje naša predstava“.

Ulaz je slobodan.