„Gorska drama” – „istorija u službi ljubavi“

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 14. srpnja 2017. - 9:13
Autor: 

U okviru Festivala Purgatorije sinoć jeu Tivtu  premijerno  izvedena kazališna  predstava “Gorska drama”, autorski projekt Obrada Nenezića, a u produkciji Centra za kulturu Tivat. Drama je inspirirana legendom o nesretnoj ljubavi Jelene Savojske.

Radnja prati školovanje knjaginjica Jelene i Milice u Rusiji, kao i izazove visokog društva kojem su izloženi, što ne ostavlja ravnodušnim kako njih, tako i dvor na Cetinju. Međutim, kako to u dramama biva uvijek, na nekom idealnom putu postoje prepreke koje su nesavladive, a prije svega u klasnom smislu. Kako crnogorske ambicije nijesu ispunjena očekivanjima od Rusije, tako ni obični perjanici ne zadovoljavaju ambicije crnogorske krune. Onda je jasno da je u ovoj drami istorija u službi ljubavi. Opet ponavljam riječi oca drame  Aristotela – istorija je ono što je bilo, a umjetnost ono što je moglo biti. “Gorska drama” je drugi dio trilogije o crnogorskim legendama. Prvi dio je tragedija “Sveti i prokleti”, takođe pisana u stihu, a inspirisana legendom o Vladimiru i Kosari, koju sam radio u produkciji Kulturnog centra Bar, a sada se igra po zemlji i regionu. I na naše zadovoljstvo, iako je pisana u stihu, svuda smo rado prihvaćeni… Tako da se nadamo da će biti slučaj sa “Gorskom dramom”, koja je složeniji i zahtjevniji projekat u svakom smislu od prethodnog” –Obrad Nenezić.

Predstava je još jedan dokaz da je  ova tematika itekako prihvaćena i da Purgatorije nastavljaju s predstavama, koje „kradu“  pozornost brojnih ljubitelja kazališta te se nastavljaju  prikazivati još dugo u okviru Purgatorija.  

Svi koji nisu imali prilike nazočiti premijeri predstave, predstava će biti odigrana na Sceni Atrija  Buća  14. i 15. 7.,s početkom  21:30.

Glavne uloge tumače Maja Stojanović, Jovan Dabović, Aleksandar Radulović, Pavle Popović, Filip Đuretić, Omar Bajramspahić, Maša Labudović, Gorana Marković i Vukan Pejović .