Josipović u Sinju otvorio 5. Festival znanosti

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 15. rujna 2014. - 10:33
Autor: 

Predsjednik Republike Ivo Josipović sinoć je u Alkarskim dvorima u Sinju otvorio 5. Festival znanosti koji će trajati pet dana, istaknuvši kako taj festival daje znanstveni doprinos gradu Sinju, ali i Hrvatskoj.

„Pet dana raspravljat će se o različitim znastvenim poduhvatima, možda i maštati o nekim projektima i viziji, a to je veliki znanstveni doprinos i gradu Sinju i cijeloj Hrvatskoj“, rekao je Josipović koji je i pokrovitelj ovog znanstvenog festivala.

Dodao je da je budućnost uspješne Hrvatske vezana uz znanost i obrazovanje, a tu je uloga mladih prevažna.

Vi ste tu da mladima otvorite vrata znanosti ali i da im usadite 'drvo etike' koja je toliko važna u znanosti i obrazovanju ali i u svakodnevnom životu, poručio je Josipović okupljenim znanstvenicima na otvaranju Festivala znanosti.

Naglasio je kako Sinj osim sjajne Ake, sjajne povijesti ima i uspješnih mladih znanstvenika, spomenuvši molekularnog biologa sa zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković, Tomislava Domazeta Lošu, kojem je večeras uručena nagrada sinjskog Gradskog vijeća za izvanredne znanstvene rezultate.

„Imate mlade ljude, koji žele, hoće i mogu bolje“, zaključio je Josipović.

Dodao je kako svi želimo da naše društvo postane društvo znanja, ali smo iz raznoraznih razloga „prilično daleko od toga“.

Sinjski gradonačelnik Ivica Glavan rekao je da Sinj, osim Sinjske alke i Sinjske Gospe, sada Festivalom znanosti 'dobija i treću dimenziju - znanstveno festivalsku'.

Prije otvaranja 5. Festivala znanosti Sinj 2014. Josipović je održao opširno predavanje na temu „Znanost i obrazovanje - temelj razvoja moderne Hrvatske“.

A u predvečernjim je satima u Sinju posjetio i Centar za od odgoj i obrazovanje „Juraj Bonaći“.