Započeo 13. Festival mediteranskog filma Split

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 06. srpnja 2020. - 8:14
Autor: 

Premijerom hrvatskog filma 'Mater', režisera Jure Pavlovića u četvrtak navečer je na Bačvicama otvoren 13. Festival mediteranskog filma Split.

U dugometražnom filmu 'Mater' glavne uloge nose Daria Lorenci-Flatz i Neva Rošić. Režiser Pavlović je prije četiri godine osvojio nagradu Europske filmske akademije za svoj kratkometražni film 'Piknik'.
Publika će u ovogodišnjem desetodnevnom programu festivala moći vidjeti filmove iz 19 zemalja, dok će u dugometražnom programu svi filmovi ujedno biti i hrvatske premijere. Iz Tunisa u Split stiže film 'Sin' i talijanski debitantski film 'Sole'.

Kako kažu organizatori festivala, francuski 'Yalda, noć oprosta', pobjednik je Sundancea, a utemeljen je na stvarnoj iranskoj TV emisiji u kojoj se odlučuje o životu ili smrti.

Portugalski 'Milijunaš' otvorio je, pak, ovogodišnji Rotterdam festival, francuski 'Nas dvije' u Split dolazi iz Toronta, a talijanske 'Mračne priče' su u Berlinu osvojile Srebrnog medvjeda za scenarij.

Onaj tko pobijedi u programu kratki hrvatski filmovi - Ješke, osvojiti će 13 tisuća kuna. Ješke otvara film Silve Ćapin 'Njemački inat'. Splićani i njihovi gosti imati će privilegiju da prvi u Hrvatskoj vide nove filmove Natka Stipaničeva 'Arka', Renate Poljak 'Porvenir' i Igora Jelinovića 'Santa Cruz/Cruise'. 

Uz te filmove među Ješkama su odabrani i 'Sedra' Judite Gamulin, 'Kućica' Jakova Nole, 'Tina' Dubravke Turić, 'Sigurno mrtvi' Ivana Grgura i 'Druker' Rina Barbira.

Osim u kinu Bačvice filmovi će se besplatno prikazivati i na platou ispred  Doma mladih.

Ovogodišnji Festival mediteranskog filma Split prvi je filmski festival u Hrvatskoj, ali i među prvima u svijetu, koji se održava nakon povratka publike u kina zbog koronakrize.

Zbog sigurnosnih mjera kapacitet gledališta smanjen je na jednu trećinu, a sve kako bi se publici osigurala preporučena distanca. Festival završava 11. srpnja.

(Hina)