Predstavljeni zlatnici i srebrnjaci u povodu 300. obljetnice Sinjske alke

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 03. kolovoza 2014. - 10:33
Autor: 

Povodom obilježavanja 300. obljetnice Sinjske alke 2015. godine, Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskim novčarskim zavodom i uz sudjelovanje Viteškoga alkarskog društva Sinj izdala je prigodni zlatni i srebrni kovani novac, koji je jučer predstavljen na svečanosti u Alkarskim dvorima u Sinju.

U kompletima su dva zlatnika i srebrnjak s natpisima "Sinjska alka" i "1715-2015." Predstavljajući ih, članica uprave Hrvatskog novčarskog zavoda Marija Budimir rekla je kako su kompleti spoj tradicije i modernog načina gledanja na tu vrstu umjetnosti.

Zlatnici su u apoenima od 1000 i 20 kuna, a srebrenjak u apoenu od 200 kuna.

Rješenje za novi alkarski zlatnik apoena od 1000 kuna potpisuje akademski kipar Kuzma Kovačić. Na licu prikazuje alkara na konju u punom galopu koji kopljem gađa alkarsku metu. U pozadini je obris starog sinjskog Grada. S naličja je prikaz slike Čudotvorne Gospe Sinjske.

Zlatnik nominalne vrijednosti 20 kuna osmislio je akademski kipar Luka Petrinjak. Na licu je prikaz portreta Gospe Sinjske, a na naličju su konture Grada.

Jubilarni alkarski srebrenjak djelo je akademskog kipara Stjepana Divkovića. Na licu je prikaz povorke alkarskih momaka, na naličju alkarska meta.

Predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić naglasio je kako je riječ o drugom kovanom novcu te institucije.

Sinjska alka je među rijetkima u svijetu čiji su jubileji obilježavani kovanjem zlatnog i srebrnog novca više od jednom. Alkarima se prigodni novac kovao dva puta i u dvije države. Prvi put zlatnici i srebrnjaci s alkarskim motivima iskovani su 1985. godine u povodu 270. Sinjske alke u beogradskoj kovnici tadašnje Narodne banke SFRJ u sastavu koje države je tada bila i Hrvatska.

Novi kompleti zlatnika i srebrnjaka uručeni su danas predstavnicima Županije splitsko dalmatinske, Grada Sinja i gvardijanu Sinjskog samostana fra Petru Klapežu.

U prodaju su pušteni danas, a prodavat će ga Hrvatski novčarski zavod i Viteško alkarsko društvo Sinj.

Odlukom HNB-a, cijena kompleta je 4606 kuna uvećana za PDV. Pojedinačno, cijena zlatnika nominale tisuću je 3470 kuna plus PDV, cijena zlatnika nominale dvadeset je 720 kuna plus PDV, a cijena srebrenjaka nominale dvjesto je 416 kuna plus PDV.