Ivo Zorica osvojio Alku i postao najtrofejniji živući alkar

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 06. kolovoza 2023. - 22:20
Autor: 

Alkar Ivo Zorica slavodobitnik je 308. Sinjske Alke, pobijedio je s ukupno osvojenih devet punata i nakon pripetavanja s Tinom Radanovićem, postao je  najtrofejniji živući alkar u povijesti ove viteške igre.

Zorica je rođen 1983. godine, a dolazi iz poznate alkarske obitelji. Debitirao je kao alkar 2000. godine, a kao kopljanik 2002. godine. Od živućih alkara kopljanika u alkarskoj povijesti, ovom je Alkom Zorica postao alkar s najviše alkarskih trofeja - četiri Čoje, pet pobjeda na Bari i danas drugi slavodobitnički plamenac.

Slavodobitnika Alke Viteško alkarsko društvo (VAD) nagradilo je zlatnom plaketom Alke i novčanim iznosom od 5.500 eura, a pokrovitelj Alke, predsjednik Zoran Milanović zlatnim prstenom s hrvatskim grbom te sabljom. Alkarskog momka slavodobitnika Miljenka Lovrića Društvo je nagradilo zlatnom plaketom Alke, a pokrovitelj Alke srebrnim prstenom s hrvatskim grbom te jataganom.

 Prva trka bila je za zaborav. Alkari kopljanici pogodili su tek 18 punata. U prednosti je jedini bio Ivo Zorica s tri punta, pogotkom "u sridu" užario je prepuno gledalište s oko 5.200 sjedećih i još najmanje 2 tisuće ljudi koji su stajali uz tribine popularno nazvane palke.

 Tino Radanović i Josip Čačija u drugoj su trci naciljali pogodak "u sridu", baš kao i Frano Talaja, ali je ovaj potonji stigao na vrh poretka alkara s pet punata. Po četiri su imali Tino Radanović i Ivo Zorica.

U trećoj se trci alkarskog natjecanja zamijenio redoslijed nastupanja, od onih s dva prema Talaji s pet punata pa se fokus prebacio na samu završnicu trke. Radanović i Zorica su pogodili "u dva", a Talaji je onda bio dovoljan isti skor gađanja da bi se ovjenčao titulom. Promašio je, pa su u pripetavanje sa šest punata krenuli Radanović i Zorica, a baš je Zorica pogotkom "u sridu" osigurao još jedan alkarski trofej.

 Alkarski vojvoda: Učvrstimo zajedništvo i radimo na dobrobit domovine

U govoru prije Alke, alkarski vojvoda Mario Šušnjara istaknuo je demografski problem i pad broja stanovnika. 

"Sve nas je manje, ako želimo, a moramo zaustaviti odlazak mladih  iz Hrvatske, a za to nije dovoljan samo ekonomski napredak već izgraditi još pravednije, efikasnije i humanije društvo", rekao je Šušnjara. 

Konstatirao je kako se u javnom prostoru prečesto ponavlja "neka institucije rade svoj posao" i naglasio kako je to demotivirajuće.

 "Ne dopustimo da se spotičemo na prepreke senzacionalizma, populizma i nekonstruktivnih kritika već stvarajmo pozitivno ozračje i na našim kvalitetama gradimo našu budućnost, a ima ih puno", rekao je vojvoda.

Šušnjara je istaknuo kako sportaši, a posebno naša nogometna reprezentacija mogu biti primjer kako se voli i gine za zemlju.

"I zato kao i oni, učvrstimo naše zajedništvo, volimo i radimo na dobrobit naše domovine i čuvajmo naše obitelji koje su zdravi temelj društva. Ja sam optimist i vjerujem u bolje sutra", kazao je alkarski vojvoda. 

Na viteškom nadmetanju, tradicionalno se, okupio cijeli državni vrh. 

 Predsjednik Republike Zoran Milanović u Sinj je došao sa suprugom Sanjom, na Alki su bili i predsjednici Sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković sa desetoro ministara.

 Predsjednica Mađarske Katlin Novák došla je na Sinjsku alku na poziv predsjednika Milanovića koji je, kao i prethodnih godina, i pokrovitelj natjecanja.

 Domaćin je bio predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, gvardijan sinjskog Svetišta fra Marinko Vukman i gradonačelnik Sinja Miro Bulj.