Borba protiv poplava i dalje traje

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 17. rujna 2014. - 10:36
Autor: 

Drava je dignula na noge stanovnike Podravine, koji s vojskom grade nasipe kako bi obuzdali nabujalu rijeku. Vodeni val dugačak 20 kilometara ovim će područjem prolaziti cijeli dan. Proglašena je opća opasnost u devet općina.

Nakon što je Drava jučer dosegnula svoj najveći vodostaj u posljednih 40 godina od sinoć je u opadanju. Trenutno ne prijeti izljevanje iz korita no vatrogasci i pripadnici civilne zaštite i dalje su na terenu. Osiguravaju stabilnost zečih nasipa kako voda ne bi doprla do kuća.

Na smanjenje Drave utječe i to što je i rijeka Mura u opadanju a i regulira se dotok vode iz hidroelektrane. Očekuje se da će vodeni val Koprivničko-križevačku županiju napustiti tijekom dana.
Kod Gabajeve Grede ispod nasipa izlazi voda i poplavljuje oranice. Prijeti i opasnost od probijanja nasipa. Kritično je i u Drnju, gdje je bujica uništila cestu. Ipak vodostaj Drave je pao 15 centimetara, a vodostaj Mure stagnira.

Područje je jučer posjetio premijer Zoran Milanović, kojeg su mještani pitali hoće li dobiti pomoć od države. Rekao je da to nije moguće. Gunja je bila izuzetak jer je bila riječ o krivnji države zbog pucanja nasipa, odgovorio je. Ono što je napravljeno u Gunji, Rajevu Selu i Račinovcima napravljeno je zato što smo donijeli takvu političku odluku, jer ponovit ću još jednom: raspao se nasip. Ja to smatram odgovornošću države, rekao je.

Vodeni val prošao Sisak

U Žažini i Letovaniću mještani su podizali nasipe kako bi vrhunac vodenog vala Kupom prošao bez većih posljedica. Nasipi su uglavnom izdržali, a vodostaj je napokon prestao rasti. Najviši vodeni val Savom je prošao kroz Sisak, ali opasnost još prijeti Jasenovcu.

U funkciji su sva retencijska polja u kojima ima još mjesta, pa se smatra da tamo ne bi trebalo biti većih poteškoća. Na cijelom poplavljenom području stanovništvu i vatrogascima u obrani pomaže i više od 700 pripadnika oružanih snaga.