NJEMAČKI KREDITI I IZVODJAČI ZA ČISTO BOKEŠKO MORE

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 08. kolovoza 2013. - 11:43
Autor: 

Delegacija njemačkog Ministarstva za privrednu saradnju i turizam predvođena ministrom Dirkom Nibelom boravla je juče u Tivtu gdje je obišla radove na izgradnji kanalizacionog sistema u tom gradu. Visoki gosti iz Njemačke u pratnji veleposlanika te države u Podgorici Piusa Fišera i direktora predstavništva njemačke razvojne banke KfW Željka Uljarevića, obišli su glavnu pumpnu stanicu kanalizacionog podsistema za tivatski dio poluostrva Luštica na Obali Djuraševića, gdje su se sreli sa gradonačelnikom Tivta Draganom Kankarašem i predstavnicima „Vodacoma". Inače, obiman projekat izgradnje gradskog kanalizacionog sistema Tivta vrijedan preko 30 miliona eura, većinom se finansira iz kredita njemačke KfW banke, a u toku je treća faza radova koje obavlja njemačka gradjevinska firma „Ludwig Pfeiffer".

Ističući da je u Tivtu proteklih godina napravljeno oko 100 kilometara dužine nove kanalizacione i rekonstruisane vodovodne mreže sa nizom pumpnih stanica, gradonačelnik Kankaraš je najavio da će uskoro u Krtolima početi i izgradnja zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Tivat i Kotor.
„Rezultati tih aktivnosti vidljivi su na svakom koraku, a posebno nas raduje činjenica što analize kvaliteta morske vode u Tivatskom zalivu pokazuju da nam izlivanje otpadnih voda u more u zalivu više ne predstavlja problem i da je morska voda visokog kvaliteta. Svjesni smo da razvoja Tivta kao visokokvalitetne turstičke destinacije nema bez razvoja kvalitetne infrastrukture i danas smo tu gdje smo zahvaljujučći Vladi Njemačke, Vladi Crne Gore i KfW banci koji su nam omogućili da dobijemo izuzetno povoljna kreditna sredstva za realizaciju ovog važnog projekta."- kazao je Kankaraš koga je ministar Nibel odmah upozorio da je „lijepo što je zahvalan Vladi, ali priej svega trebamo biti zahvalni njemačkim poreskim obveznicima, ali i onima koji rade na realizaciji ovog projekta".
„Višegodišnja uspješna saradnja Crne Gore i Njemačke je sada na prekretnici zato što je Crna Gora postala kandidat za člana EU, što označava i novu epohu u našim odnosima, pa ćemo se sada mi skoncentrisati na transfer znanja kako bi Crna Gora što lakše ispunila europske norme. Zaštita životne sredine jedna je od tih tema, posebno sa aspekta vaših ambicija da razvijate visokokvalitetni turizam, a ja sam danas posebno srećan jer sam vidio da je Njemačka pomogla da se uspostavi dio sistema za prečišćavanje otpadnih voda u zalivu Boke koji je ekološki posebno osjetljiv jer je potrebno nekoliko decenija da se prirodnim putem, promijeni kompletna morska voda u zalivu."- istakao je ministar Nibel.
Njega i goste iz Berlina sa detaljnim tehničkim specifikacijama nove pumpne stanice na Obali Djurešavića i cijelog kanalizacionog sistema tivatskog dijela Luštice, upoznao je inženjer Pavle Ječmenica iz njemačke firme „Dahlem" koja vrši nadzor nad izgradnjom tih objekata.
S. Luković