POTPISAN UGOVOR ZA IZGRADNJU POSTROJENJA ZA TRETMAN OTPADNIH VODA ZA TIVAT I KOTOR

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 15. veljače 2014. - 10:59
Autor: 

Direktori lokalnih Vodovodnih preduzeća Tivta i Kotora Čedomir Lukić i Dragan Roganović jučer su u Tivtu sa predstavnicom kompanije "Wassertechnik" (WTE) iz Esena Ksenijom Simunović, potpisali ugovor o projektovanju, izgradnji, stavljanju u funkciju i probnom radu zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otadnih voda (PPOV) za općine Tivat i Kotor. Potpisivanju ugovora su prisustvovali gradonačelnici dva grada Dragan Kankaraš i Marija Ćatović, njemački veleposlanik u Crnoj Gori Pius Fišer, čelnik KfW banke za Crnu Goru Željko Uljarević i ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.
Postrojenje sa najmodernijom SBR tehnologijom, kapaciteta 72 tisuće ekvivalent stanovnika, vrijedno je 10,25 miliona eura, a gradiće se u Krtolima na području Općine Tivat, koja će snositi nešto više od 58 odsto ukupnih troškova zajedničkog projekta, a Kotorani preostalih 41 posto. Sve se finansira iz kreditnih sredstava njemačke Banke za razvoj KfW, a PPOV će graditi njemačka firma WTE koja je do sada napravila 102 slična postrojenja širom Europe, od kojih posljednje lani u Budvi.

"Izgradnjom ovog zajedničkog PPOV za Tivat i Kotor uz PPOV za Herceg Novi koje je već u gradnji, do kraja 2016 biće riješeno pitanje tretmana otpadnih voda u zalivu Boke. Tada ćemo dobiti potpuno čist Bokokmotorski zaliv i čist dio mora van zaliva jer će to biti rezultat funkcinisanja ovih PPOV koji prečišćavaju otpadne vode na nivou od 99,9 posto".- kazao je ministar Gvozdenović.
Gradonačelnici Tivta i Kotora Dragan Kankaraš i Marija Ćatović sumirali su do sada urađeno na planu unapredjenja vodovodne i kanalizacione infrastructure u te dvije općtine, istakavši da je u Kotoru napravljeno 46 kilometara nove mreže, dok je u Tivtu urađeno preko 105 kilometara. Kankaraš je obećao da če lokalna uprava do kraja ove godine riješiti imovinsko-pravne odnose na lokaciji u Krtolima gdje će se graditi PPOV i naglasio da će biti rekonstruisan i postojeći podmorski ispust sistema Kotor-Tivat-Trašte, te dio otvorenih kanalizacionih tunela u Solilima.
Na pitanje hoće li gradnja i funkcionisanje PPOV značajno povećati cijenu odvošenja otpadnih voda za Tivćane i Kotorane jer se to desilo u Budvi gdje je PPOV takođe gradio njemački WTE, Kankaraš je odgovorio odrično.
"Cijena se neće značajnije povećati tim prije što će naše PPOV biti održivo jer je kompanija "Luštica Development" već iskazala želju da preuzima najveći dio prečišćenih otpadnih voda iz tog postrijenja radi navodnjavanja svog golf terena i zelenih površina u resortu Luštica Bay."- uvjeren je Kankaraš.
Regionalni menadžer ETE za jugoistočnu Evropu Manfred Rauh istakao je da se pridržavaju maksime "misli globalno, djeluj lokalno", te da će i na ovom projektu sarađivati sa lokalnim partnerima pa će im tako podizvođač niti podgorička građevinska kompanija "Bemax".
MINISTAR KASNI I NE HAJE
Iako je ministar u cijeloj priči bio nebitan jer nije ni potpisnik ugovora, cijela ceremonija inače, kasnila je zbog Gvozdenovićevog nedolaska na vrijeme iz Podgorice u Tivat. Tu je Gvozdenovića čekalo nekoliko desetina ljudi, medju kojima dvoje gradonačelnika i veleposlanik Fišer koji je takođe iz Podgorice, njemački pedatno i precizno, stigao minut prije zakazanog termina početka ceremonije. Ni veleposlanik međutim, poput svih ostalih, nije dočekao da dobije ministrovo izvinjenje kada je Gvozdenović napokon stigao i ušao u salu Općine Tivat punu već iznerviranih ljudi.
S. L.