Vuksanović za "Dan": Izašli smo iz Vlade, jer se vodimo principima

Time to read
4 minutes
Read so far

Utorak, 17. siječnja 2023. - 10:19
Autor: 

Teško je predvidjeti hoće li doći do predsjedničkih i parlamentarnih izbora u istom danu, ali realna je potreba za njihovim održavanjem. Prvi su ustavna obaveza, a drugi su neophodnost zbog institucionalne krize koja je posljedica političke nestabilnosti. Svakako sam uvjeren da će parlamentarnih izbora uskoro biti, jer postojeće stanje nije održivo, kazao je u razgovoru za "Dan" Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative.

Navodi da ova partija ustrajno sprovodi sve ono što su njihovi programski ciljevi, te da se nisu pasivizirali nakon izbora 2020. godine, kada su postali vanparlamentarna stranka.

– Medijski smo interesantni, politički principijelni i ideološki jasni. U zajedništvu s nama bliskim političkim subjektima afirmišemo vrijednosti građanskog društva, dok njegujući kulturološke i druge specifičnosti hrvatskog naroda dodatno jačamo državni subjektivitet Crne Gore. Pokazali smo da najbolje čuvamo zajedničku nam domovinu Crnu Goru, čuvajući sebe i sve ono što jesmo. Uz snažnu podršku Republike Hrvatske, koja uveliko nadilazi i njenu ustavnu kategoriju da brine o Hrvatima van njenih granica, s optimizmom idemo u budućnost – istakao je Vuksanović.

Naš sagovorik ističe da su pripreme za naredne izbore započeli 2020. godine, nakon prebrojanih glasova.

– Pokazali smo predanost i hrabrost da nastavimo dalje nakon pretrpljenog neuspjeha na parlamentarnim izborima. Da naši birači to cijene pokazali su lokalni izbori u Tivtu, gdje smo na manjoj izlaznosti osvojili dosta više glasova i povećali broj mandata u SO Tivat. Političku pojavu za jednokratnu, predizbornu upotrebu koja je 2020. nastala samo da bi nanijela štetu suverenističkom bloku i politici Hrvata u Crnoj Gori, a potom nestala sa scene, ne smatram greškom Hrvatske građanske inicijative, već očiglednom akcijom koja je daljinski navođena sa strane. Mi na te i takve destrukcije odgovaramo predanim radom – podvlači.

Vuksanović je bio ministar bez portfelja u Vladi Dritana Abazovića, ali je ostavku podnio 22. oktobra.

– Cijenili smo poziv da sudjelujemo u Vladi, iako smo privremeno izgubili parlamentarni status, kao potvrdu našeg renomea, ali i kao priznanje političke autentičnosti. Izlaskom iz Vlade pokazali smo da se vodimo principima i da nismo spremni žrtvovati naše političke ideale zbog visokih funkcija. Znamo da živimo u vremenu gdje se teško podnosi ostavka i na mjestu predsjednika kućnog savjeta, a kamoli na mjestu ministra, ali smatrao sam da mi nije mjesto u Vladi koja problematizira civilizacijski čin postavljanja spomen-ploče u Logoru Morinj, nakon čega dolazi do smjene onih ministara koji su i inicirali njeno postavljanje. Konjević i Krivokapić su smijenjeni zbog ploče u Morinju, dok Damjanović i Kovač nisu zbog odlaska na proslavu neustavnog Dana Republike Srpske. To dovoljno govori. Vlada je imala šansu da dinamizira integracioni put prema Evropskoj uniji. Pogrešnim odabirom prioriteta iznevjerila je ta očekivanja – podvlači on.

Dan hrvatskog naroda

Naš sagovornik podsjeća da je prije nekoliko dana proslavljen Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

– Mi smo u zajedništvu s našim prijateljima obilježili taj značajan blagdan, koji je važan, ne samo za nas, već i za cijelo naše društvu. Tom prilikom došli su nam ministar vanjskih i evropskih poslova u Vladi Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, izaslanici predsjednika Đukanovića i Milanovića, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, gradonačelnik Novalje Ivan Dabo, nekadašnji ministri Krivokapić i Konjević i brojni drugi. Posebna čast nam je bila prisustvo Zlatka Dalića, selektora Hrvatske nogometne reprezentacije, kao i Marijana Kustića predsjednika HNS-a. Kada dobijete podršku od čovjeka kao što je Zlatko Dalić to je priznanje za sve što ste uradili, ali i nadahnuće za dalju misiju koju imate – poručuje Vuksanović.

Na pitanje vidi li i dalje Demokratsku partiju socijalista (DPS) kao stranku sa kojom će sarađivati, ističe da se dugo vremena pokušavao nametnuti kompleks manjinskim strankama DPS -om, pri čemu su se koristile i koriste razne pogrdne kvalifikacije.

– Nisam se nikada opterećivao s takvim nasrtajima, jer su dolazili od onih koji su danas s onima kojima je Ratko Mladić heroj. Tu je civilizacijska razlika koja me čini spokojnim. Mi smo u savezništvu sa DPS -om ostvarili strateške programske ciljeve, od realizacije nezavisnosti Crne Gore i članstva u NATO, do pozicioniranja države u zapadni civilizacijski krug, upravo tamo gdje se i rodila crnogorska državnost. Treba li podsjećati gdje smo u integracionom procesu u EU bili do izbora 2020., a gdje smo sada?! Socijalna i politička stabilnost upravo je bila plod vlasti koju su konstituisale suverenističke stranke. Niko ne spori da je bilo manjkavosti, ali ovo što sada imamo jeste paraliza sistema pod prijetnjom blokade pregovora s EU. Dakle, u postizborne aranžmane spremni smo da idemo s nama ideološkim partnerima, a uočavamo da se taj koalicioni kapacitet može proširiti – rekao je on.

Ističe da se pokret "Evropa sad" nametnuo ekonomskom tematikom na našem političkom tržištu.

– Njihov uspjeh je pokazatelj zasićenosti politikom kod naših građana. U ovom trenutku pokret o kojem govorimo živi svoju slavu, jer kako ne participira u izvršnoj, a ni u zakonodavnoj vlasti, ne snosi odgovornost za ideje koje je nametnuo. Svakako neće još dugo biti van procesa koji su pokrenuli, a tada će se pokazati koliko je on realno održiv – dodaje on.

Ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon, poručila je na pres konferenciji u Podgorici prije dva dana, da postoji velika prijetnja da se zaustave pristupni pregovori Crne Gore sa Evropskom unijom, ukoliko ne uspije i šesti pokušaj deblokade Ustavnog suda.

– Svi se sjećamo s kolikom su se forenzičkom pažnjom analizirali izvještaji iz Brisela prije smjene vlasti 2020., što je naravno bilo dobro i poželjno. Isto tako smo svjedoci sada s kolikim se nemarom i jednom vrstom letargije primaju ozbiljna upozorenja sa Zapada o mogućnosti blokade pregovora. Zasluga je to i dežurnih anesteziologa koji su prije galamili na spomen klauzule balansa, a sada kozmetički uljepšavaju, ne baš lijepu stvarnost. Da ne bi došlo do prekida pregovora, a što nosi katastrofalne posljedice, potrebna nam je nova, odgovorna vlast. Do nje se dolazi preko izbora – ocijenio je.

On se nada da će Ustavni sud, koji trenutno nema kvorum za odlučivanje, biti popunjen u najbržem mogućem roku.

– Bez Ustavnog suda institucionalna kriza će se produbljivati i dobivati intenzivnije efekte. Ako uzmemo u skoroj perspektivi izborne procese koji su pred nama, onda je potpuno jasno kakve sve posljedice nosi nefunkcionalni Ustavni sud – zaključio je Vuksanović.

Izvor: dan.co.me