Abazović znao za postavljanje ploče u Morinju

Time to read
3 minutes
Read so far

Subota, 03. prosinca 2022. - 10:00

U Crnoj Gori još postoje i one retrogradne velikosrpske političke snage koje nisu ništa naučile iz tragedija koje su prouzročile 90-godina, a u tome su ipak najglasniji oni koji su osobno sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku, naveli su iz hrvatskog ministarstva

 Zvanična Hrvatska ne zna da je postavljanje ploče u Morinju bilo nezakonito, a u izjavi za "Dan" iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova te države tvrde da je ona zakonita i da je o njoj razgovarano sa premijerom Dritanom Abazovićem u Zagrebu.

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) nedavno je saopštila da je Opština Kotor dužna da ukloni spomen-obilježje u Morinju jer je nezakonito postavljeno, a bivše ministre odbrane i vanjskih poslova Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, koji su je postavili, prijavili su Specijalnom državnom tužilaštvu.

U resoru zaduženom za diplomatske aktivnosti Vlade Republike Hrvatske, kojim rukovodi ministar Gordan Grlić Radman, ističu da je Hrvatska pozdravila "istorijski iskorak Crne Gore u njenom suočavanju sa prošlošću i priznanje činjenica koje su se događale u logoru Morinj".

 – Nažalost, u Crnoj Gori još postoje i one retrogradne velikosrpske političke snage koje nisu ništa naučile iz tragedija koje su prouzročile 90-godina, a u tome su, ipak, najglasniji oni koji su osobno sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku – navode iz hrvatskog ministarstva u odgovorima koji su "Danu" dostavljeni posredstvom ambasade te države u Podgorici.

U odgovoru na pitanje kako gledaju na to što je ploča postavljena nezakonito, što je utvrdila i inspekcija, tvrde da nemaju takva saznanja.

– Nemamo saznanja da je spomen-ploča postavljena nezakonito, već da je stavljena kao i one ploče u kasarnama u Podgorici i Danilovgradu. Dakle, spomen-ploča u logoru Morinj postavljena je u skladu sa zakonskim odredbama, odnosno prema Zakonu o Vojsci Crne Gore – naveli su iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

U odgovoru na pitanje da li su hrvatski zvaničnici znali da sada bivši ministri odbrane i vanjskih poslova Crne Gore Raško Konjević i Ranko Krivokapić nemaju odobrenje za postavljanje ploče u Morinju, te da li je hrvatska delegacija na neki način bila dovedena u zabludu, u Vladi Hrvatske to negiraju i kažu da su aktivno učestvovali u svemu.

– Bez ikakve dvojbe, nema riječi o nikakvoj zabludi kad je postavljanje spomen-ploče u pitanju. A posebno jer je hrvatsko izaslanstvo učestvovalo u činu otkrivanja spomen-ploče na poziv potpredsjednika Vlade Crne Gore i ministra obrane Raška Konjevića i ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića. Takođe, o svemu ovome se razgovaralo i nekoliko dana ranije u Zagrebu, tokom posjete predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića – tvrde iz hrvatskog ministarstva.

 

Lora nije ista priča kao Morinj

Na pitanje da li u Hrvatskoj postoji plan da se spomen-ploča postavi i u logoru Lora, iz vlade te države kažu da su oni već uradili sve što je trebalo.
– Republika Hrvatska je pravna zemlja koja je sve propuste procesuirala bez obzira ko ih je i nad kime počinio, a što je bio i jedan od uslova za članstvo u Evropskoj uniji, kojoj već deset godina pripadamo. Uz to, uvijek treba naglasiti kako zatočenici u logoru u Morinju nisu bili agresori na Crnu Goru, nego su s teritorija Hrvatske tamo odvedeni, mučeni i mjesecima zlostavljani – navodi se u odgovorima hrvatskog ministarstva.

Upitan da li spomen-ploču treba postaviti i u Lori, Vuksanović kaže da "ništa ne može promijeniti činjenicu da je Republika Hrvatska devedesetih godina trpjela agresiju od tada treće vojne sile u Evropi, da se branila i obranila u nametnutom ratu koji se vodio na njenoj teritoriji".

– Svaki rat, pa i obrambeni, podrazumijeva žrtve i u tome je jedna od njegovih tragičnosti. Nisu Hrvati, Bogu hvala, bombardovali ni Kruševac, ni Čačak, već je bilo obratno. Kad su tenkovi tzv. JNA išli na Vukovar, građani Niša i Beograda su ih ispraćali cvijećem. Pored svega toga, Hrvatska je smogla snage i osudila je zločine koji su počinjeni u Lori, što je civilizacijski značajno. Vidimo da je na sceni pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora, što je, naravno, besmisleno i u službi onih na kojima je najveća odgovornost za stradanja ljudi. Žao mi je svake žrtve i baš zbog toga je neophodno jasno i glasno reći elementarnu činjenicu: kriv je onaj koji je započeo tragediju. Hrvatska i Crna Gora su dvije pritateljske zemlje i tako će ostati usprkos trudu onih kojima se to ne sviđa – naveo je Vuksanović.

Bivši ministar u vladi Dritana Abazovića i predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vukasanović u izjavi za "Dan" ocjenjuje da i na ovom slučaju vidimo u kakvom društvenom ambijentu živimo i s kakvim se ideologijama i dalje suočavamo.

– Pitanje spomen-ploče u logoru Morinj je prvo i prije svega pitanje etike i morala, a onda svega ostalog. Skandalom se može smatrati način na koji se tretira spomen-ploča i namjera da se ona ukloni, a ponašanje Konjevića i Krivokapića je u duhu civilizacijskih vrijednosti i čojskog kodeksa Crnogoraca, istog onog koji je nesretnih devedesetih godina na Cetinju izražen kroz vapaj "s Lovćena vila kliče oprosti nam, Dubrovniče"– izjavio je Vuksanović.

On smatra da ploču u Morinju žele da uklone "oni koji žele ljepšu prošlost od one koju su nam svima priredili njihovi ideološki preci, a oni danas predstavljaju kontinuitet te i takve politike".

– To što kažu da su oni za ploču, ali s drugim sadržajem, zapravo znači da bi oni drugu prošlost. Izgleda da dolazimo u situaciju da se moramo ispričavati kada kažemo istinu. Nije sporan tekst, jer se radi o ideologiji koja je započela osvajačke ratove na prostoru bivše Jugoslavije, a na Crnu Goru je gledala kao na svoj invalidni dodatak, bez subjektiviteta, identiteta i integriteta. Danas je ta ideologija živa pod drugim imenom, a istim sadržajem. Njeni plodovi su Srebrenica, Vukovar, Sarajevo, Škabrnja, Ovčara i brojna druga stratišta – naveo je Vuksanović.

Izvor: dan.co.me/ Milan Sekulović