Marija Vučinović - ploča postavljena uz kršenje zakona

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 02. prosinca 2022. - 12:11

Na pitanje da li bi isto spomen-obilježje trebalo postaviti i u logoru "Lora" u Hrvatskoj, Vučinović kaže da "ne bi ulazila u taj dio" jer je to na Hrvatskoj da odluči, a Crna Gora treba da vodi svoju politiku

Spomen-obilježje u Morinju treba da bude postavljeno, ali na zakonit način i bez tajnosti uz saglasnost građana, Vlade i lokalne samouprave, poručila je u izjavi za "Dan" predsjednica Hrvatske reformske stranke i bivša ministarka bez portfelja Marija Vučinović.

Na pitanje da li bi isto spomen-obilježje trebalo postaviti i u logoru "Lora" u Hrvatskoj, Vučinović kaže da "ne bi ulazila u taj dio" jer je to na Hrvatskoj da odluči, a Crna Gora treba da vodi svoju politiku.

– Akcentovala bih ploču u Morinju jer je to dobro da postoji zbog dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom, ali moramo poštovati zakone Crne Gore. Kako Hrvatska poštuje svoje zakone, tako i mi treba da poštujemo naše. Mi jesmo za to da u Morinju postoji ploča, ali na zakonit način, a ne da bude postavljena kao što je to sada urađeno, kada je za to znalo samo nekoliko ljudi – ocijenila je Vučinović.

Ona navodi da je i sami tekst na ploči izazvao kontroverze, pri čemu se neki slažu da treba da ostane takav, dok neki misle da ga treba mijenjati.

–Komentari su različiti, ali na kraju treba da imamo kompromis. Ipak, znamo da je ona postavljena uz kršenje zakona, što su konstatovale i institucije i tako se stvara jedna neprijatna situacija, jer je i državni vrh Hrvatske prisustvovao njenom otkrivanju, a nakon toga smo imali i imamo veliku polemiku u javnosti. Zbog dobrosusjedskih odnosa ova situacija mora biti riješena, ali na način da ne bude oštećenih – poručila je Vučinović.

Sporan natpis, ali se ne zna ko ga je diktirao

Iz Ministarstva odbrane ranije su kazali "Danu" da vojni objekat u Morinju gdje je postavljena spomen-ploča čuvaju shodno vojnim propisima, te da će tako ostati dok Vlada ne donose drugačiju odluku. Naime, pripadnici Vojske Crne Gore (VCG) tada nijesu dozvolili pristup službenicima Opštine Kotor na prostor nekadašnjeg logora JNA u Morinju, a koji su se bili zaputili da, shodno rješenju Uprave za inspekcijske poslove uklone spomen-ploču koju su 10. oktobra otkrili tadašnji ministri odbrane i vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić sa hrvatskim zvaničnicima. Iz Ministarstva odbrane su kazali da su u ovom slučaju postupili po vojnim propisima. Predsjednik MZ Morinj Špiro Vulović ranije je kazao da je sporna ploča, na kojoj se prvoj rečenici teksta spominje "velikosrpska agresija", postavljena mimo zakona i, kako navodi, po volji sada bivših ministara Konjevića i Krivokapića, koje je nedavno sa dužnosti smijenila Skupština Crne Gore. Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ranije je kazao da je i sporan tekst na ploči, ali se ne zna ko ga je pisao. Ploča je plaćena 235 eura.

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) nedavno je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), na čijem je čelu Vladimir Novović, predala krivičnu prijavu protiv bivših ministara vanjskih poslova i odbrane, Ranka Krivokapića i Raška Konjevića zbog postavljanja spomen-ploče u Morinju.

Postupajući inspektor prijavu je podnio zbog, kako je u njoj precizirano, povrede člana 411a Krivičnog zakonika, koji se odnosi na povredu i nedozvoljeno podizanje spomen-obilježja.

– Ko ošteti, uništi, neovlašćeno izmijeni, doradi, izmjesti, zamijeni ili ukloni spomen-obilježje, ili podigne ili organizuje podizanje spomen-obilježja čije podizanje nije dozvoljeno, kazniće se zatvorom od jedne do tri godine – navodi se u ovoj odredbi Krivičnog zakonika.

Iz uprave "Danu" je rečeno da je Opština Kotor dužna da ukloni ovo spomen-obilježje koje je nezakonito postavljeno, ali da prvi čovjek grada Vladimir Jokić to rješenje ne sprovodi.

Uprava za inspekcijske poslove je još 19. oktobra rješenjem Opštini Kotor naložila uklanjanje spomen-ploče sa objekta bivšeg logora JNA u Morinju.

Inspektorka za kulturna dobra i kulturnu baštinu je, naime, zbog neizvršenja rješenja od 18. oktobra, u datom roku, odgovornom licu – predsjedniku Opštine Kotor Vladimiru Jokiću (Demokrate) 24. oktobra izdala prekršajni nalog.

Prethodno, istog dana, propao je pokušaj nadležnih opštinskih organa da sprovedu rješenje inspekcije o uklanjanju, kako je nadzorom konstatovano, nezakonito postavljene ploče.

Izvor: Dan.co.me/Milan Sekulović