Vuksanović - uspjeh HGI je plod zajedništva i ustrajnosti

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 25. listopada 2022. - 12:05
Autor: 

Bilo mi je neprihvatljivo da ostajem u Vladi koja želi da ukloni spomen-obilježje postavljeno u nekadašnjem logoru Jugoslovenske narodne armije u Morinju, poručio je, pored ostalog, lider HGI Adrijan Vuksanović.

On je u emisiji “Pressing” Gradske RTV kazao da bi ostanak u Vladi koja na takav način tretira spomen-obilježje u logoru Morinj predstavljao degradaciju njegovog integriteta, politike koju zastupa i vrijednosti za koje se bori.

Govoreći o smjeni, kako je naveo, već smijenjenih ministara Ranka Krivokapića i Raška Konjevića, Vuksanović ocjenjuje da je to pokazatelj političke situacije u Crnoj Gori i da je riječ o nelegalnom postupku.

“Mislim da je (Ranko) Krivokapić dobro radio ono za što je bio nadležan i da je u potpunosti sprovodio vanjsku politiku”, ističe Vuksanović.

Vjeruje da u deklarativnom smislu neće doći do nekih promjena, ali ostaje da vidimo hoće li u sadržinskom.

“Motiv za smjenu ministara je spomen ploča u logoru Morinj, a uzroci njihovo djelovanje”, dodaje Vuksanović.

Ponavlja da ne može biti u društvu onih koji dovode u pitanje to spomen obilježje.

“Pred nama je emancipatorska borba za temeljne ljudske vrijednosti. Završen je samo proces koji čini okvir države, ali moramo raditi na državotvornoj supstanci. Svako vrijeme traži odgovor na sve društvene anomalije i patologije koje ima”, kaže Vuksanović.

Komentarišući lokalne izbore održane u nedjelju u 14 crnogorskih opština, Vuksanović navodi da partija na čijem je čelu bilježi snažan trend rasta podrške glasača.

“HGI je u toku svog postojanja uvijek samostalno izlazila u Tivtu. Birali smo teži put, i nijesmo ušli u koalicije koje su nam se nudile. Raduje me što su nam povjerenje poklonili i oni koji nijesu hrvatske nacionalnosti”, poručuje Vuksanović i dodaje da su mladi pokazali da su njihova glavna snaga.

Ističe da će u Crnoj Gori smjena vlasti postati fetiš, kako na lokalnom, tako i na nivou države.

“Ljudi će imati svijest da promjena vlasti predstavlja vrijednost, samo što promjene ne podrazumijevaju isključivo progres nego i regresiju. Trebaće vrijeme da stabiliziramo društveno-političke prilike. Lojalnost principima će nas dovesti do uspjeha”, ocjenjuje Vuksanović.

Prema njegovim riječima, postizborne kalkulacije su pune optimizma i uvjerenja da će sve ići zadovoljavajućom dinamikom.

“Međutim, vremenom shvataju da je realnost mnogo teža za ostvarivanje tih ciljeva. Pregovori kod nas ne idu tako lagano i imaće svoju kompleksnost i u određenoj mjeri će biti iscrpljujući”, ocjenjuje Vuksanović.

Ponovio je ranije izrečeni stav da su parlamentarni izbori neminovnost i da jedino oni mogu izvući Crnu Goru iz krize u kojoj se nalazi.

“Smatram da će nas vratiti na evropski put i otključati neke brave koje nas drže zaključanim i ne daju nam da nastavimo ono gdje smo stali prije dvije godine, kako bismo ušli u normalne tokove života koji su sada poremećeni”, navodi Vuksanović, uz podsjećanje da je najveća koncentracija negativnog u izvještaju direktno vezana za političku situaciju u Crnoj Gori.

“Postoje neke druge integracije koje traže samo da im se prepustite i izgubite svoj subjektivitet i postanete dio njih, bez ikakvih kriterijuma”, dodaje Vuksanović.

Govoreći o Otvorenom Balkanu, Vuksanović naglašava da Crnoj Gori ne trebaju nikakvi integracioni konteksti, već da se adekvatno vrijednuje ono što smo do sada radili.

“Mislim da nam je neophodna promjena određenih paradigmi i gorivo koje će ubrzati taj proces. Vjerujem u emancipatorski proces Crne Gore, jer nema svoju državnost tek tako”, zaključio je Vuksanović.

Izvor: gradski.me