U Kotoru organizirana donatorska večer

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 19. kolovoza 2016. - 11:50
Autor: 

Pobratimski gradovi Santa Barbara iz Kalifornije i Kotor već godinama uspješno realiziraju brojne projekte koji su namijenjeni mladima. Rame uz rame s  njima je i donatorska  večer,  koju  je u suradnji s  kulinarskom akademijom Gorana Milića iz Santa Barbare inicirala Općina  Kotor i njen predsjednik dr.  Aleksandar Stijepčević, a pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore i premijera Mila Đukanovića. Kompletan prihod od sinoćnje večeri  namijenjen je Resursnom centru za rehabilitaciju i školovanje lica s poremećajima sluha i govora, a kompletan donirani novac ići će za obuku i dodatno usavršavanje učenika tog Resursnog centra kulinarskim vještinama u inostranstvu.

Donatorska  večer  je protekla prema unaprijed utvrđenom planu. Većina uzvanica se odazvala humanom gestu, te je cilj večere ispunjen, i projekt nastavka usavršavanja i edukacije učenika iz kotorskog Resursnog centra za školovanje i rehabilitaciju osoba s poremećajem sluha i govora u sferi kulinarstva će biti nastavljen.

“Uz odlične uslove koje učenici imaju u okviru Resursnog centra, cijeli projekat predstavlja izuzetnu podršku, motivaciju, šansu ovim mladim ljudima. Ubijeđen sam da će saradnja Santa Barbare i Kotora nastaviti iz godine u godinu da se odvija još jačim tempom, i našim prijateljima iz pobratimskog grada, g-dinu Isaku Adidžesu, dragim prijateljima Džordžu i Deniz Lili, mojoj koleginici, gradonačelnici Santa Barbare Helin Šneider, Goranu Miliću i ostalim prijateljima iz Santa Barbare želim da se zahvalim zbog svih inicijativa koje predlažu, i bez kojih ovaj projekat ne bi zaživio” kazao je predsjednik Općine  Kotor, dr. Aleksandar Stjepčević

Ministar održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore, Branimir Gvozdenović, je pohvalio ovakvu akciju, posebno zato što njen direktan ishod utječe na razvoj crnogorskog turizma.

Direktor Resursnog centru za rehabilitaciju i školovanje lica s poremećajima sluha i govora, Boro Kašćelan, kazao je da Crna Gora jeste prepoznata i kao gastro destinacija, te da će učenici Centra imati priliku da nadograde svoja znanja ne samo nacionalnom kuhinjom, već i ostalim, svjetskim kuhinjama, sa kojima će imati prilike da se upoznaju u Santa Barbari.

Gradonačelnica grada pobratima kotorskoj Općini Santa Barbare, Helin Šneider je zaključila kako ova dva grada imaju zaista mnogo sličnosti, i kako je sigurna  da će ovakva suradnja, i stečene jake prijateljske veze samo napredovati, i trajati još dugo.

Inicijativu za bratimljenje grada Santa Barbare u Kaliforniji - SAD s Kotorom pokrenuo je dr.  Isak Adidžes osnivač i profesionalni direktor Adidžes Instituta u Santa Barbari u Kaliforniji.

Skupština Općine  Kotor je 2009. godine donijela je Odluku o prihvaćanju inicijative gradonačelnice grada Santa Barbara o realizaciji suradnje i bratimljenja Općine Kotor i grada Santa Barbara.

U okviru suradnje pobratimskih gradova Santa Barbare i Kotora, već godinama unazad uspješno se realiziraju projekti usmjereni ka mladima.