Predsjednik Općine Kotor ugostio izaslanstvo iz pobratimske Santa Barbare

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 18. kolovoza 2016. - 9:18
Autor: 

Izaslanstvo pobratimskog grada Santa Barbare iz Kalifornije (SAD) ovog tjedna boravi u Kotoru. Izaslanstvo predvođeno od strane gradonačelnice Helene Schneider primio je  predsjednik Općine Kotor dr. Aleksandar Stjepčević. Pored gradonačelnice Schneider izaslanstvo su također činili predsjednik Komiteta gradova pobratima Kotor-Santa Barbara George Lilly, kao i Denise Lilly, Deanne Scott, Barbara Neary i Goran Milić.

Na sastanku je bilo riječi o rezultatima dosadašnje uspješne suradnje i mogućnostima nastavka započetih projekata posebno Kulinarske akademije Gorana Milića koja se već šestu godinu uspješno sprovodi u Kotoru, kao i nastavku suradnje na poljima umjetničke glazbe, kazališta i sporta.

Predsjednik Općine Kotor ovom prigodom je izrazio zadovoljstvo ostvarenim rezultatima unutar dosadašnje suradnje s ovim američkim gradom navodeći da je program suradnje između gradova pobratima Kotora i Santa Barbare jedan od najsvjetlijih primjera ovog vida suradnje.

Gradonačelnica Schneider navela je da je nedavni posjet vaterpolista iz Kotora Santa Barbari bila izuzetno iskustvo za obje strane te da se nada da će mladi Kotorani u budućnosti imati još prilika da sudjeluju u sličnim programima prijateljske razmjene.

Suradnja između Kotora i Santa Barbare veoma je uspješna. Komitet sestrinskih gradova Kotor -Santa Barabara je dizajnirao web sajt www.sbkotorsistercity.com na kojem se mogu pronaći sve informacije o dosadašnim aktivnostima u okviru programa suradnje gradova pobratima. Do sada, predstavnici Santa Barbare imali su prilike da treniraju i natječu se s kotorskim vaterpolo timovima, nastupaju na Kotorskom festivalu pozorista za djecu dok su mladi iz Resursnog centra za sluh i govor “dr. Peruta Ivanović” u Kotoru imali prilike da pohađaju Kulinarsku akademiju Gorana Milica uz obuku koju su pružali kuhari iz najboljih restorana Santa Barbare.

Resursni Centar 'Peruta Ivanovic'  posebnu pozornost poklanja profesionalnom usmjeravanju djece te je do sada pet korisnika Centra boravilo na usavršavanju u Americi, a obučeno je dvadesetak srednjoškolaca, koji su našli posao u prestižnim restoranima i hotelima na crnogorskoj obali.

Na prijamu je istaknuta i namjera da  Kotor u bućnosti dobije još prilika za potporu pobratimskog grada sličnim projektima. 

Inicijativu za bratimljenje grada Santa Barbare u Kaliforniji - SAD s Kotorom pokrenuo je dr. Isak Adidžes, osnivač i profesionalni direktor Adidžes Instituta u Santa Barbari - Kalifornija, renomirani konsultant i profesor Kalifornijskog Univerziteta u Los Anđelesu (UCLA), na Univerzitetu Stanford, Univerziteta Kolumbija, Univerziteta Tel Aviv, kao i Hebrejskog Univerziteta u Jerusalimu.

Skupština Općine Kotor je 2009. godine donijela je Odluku o prihvatanju inicijative gradonačelnice grada Santa Barbara o realizaciji suradnje i bratimljenja Općine Kotor i grada Santa Barbara.

Nakon prijema kod predjsednika Općine Kotor, gosti iz Santa Barbare imali su priliku da uzivaju u koncertu dirigenta Kšištofa Pendreckog organiziranog u okviru KotorArt Don Brankovih dana muzike u Bogorodičinom hramu na Prčanju.