Općina Tivat osvojila 80.000 eura za jačanje partnerstva s NVO sektorom

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 22. lipnja 2017. - 19:35
Autor: 

Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti Općine Tivat aplicirao je na javni poziv UNDP-a, pa je Tivat odabran za jednu od pet crnogorskih lokalnih uprava koje su stekle pravo sudjelovanja u projektu “ReLOaD  - Regionalni program  lokalne demokratije na zapadnom Balkanu, za Crnu Goru”. Ovim projektom za pet najuspješnijih općina u oblasti transparentnosti dodjele sredstava za NVO, osigurano je po 100.000 eura.

 

Sudjelovanje lokalne samouprave iznosi 20% od ukupno plasiranih sredstava, što će reći da Općina Tivat osigurava 20.000 eura, a dobiva dodatnih 80.000 eura u narednih 3 godine. Novac je namijenjen jačanju partnerskih odnosa lokalne uprave i NVO sektora, a tivatskoj lokalnoj upravi predstoji usvajanje Akta o metodologiji za transparentno financiranje projekata NVO, od strane Skupštine Općine.

 

Pet odabranih partnerskih lokalnih samouprava imat će osiguranu i tehničku pomoć s ciljem jačanja suradnje s nevladinim sektorom, kao i potporu u daljem razvoju i usavršavanju transparentnih mehanizama za raspodjelu sredstava namijenjenih za financiranje projekata NVO.

 

Odluku o sudjelovanju Općine Tivat u ReLOaD projektu donio je 19. lipnja, partnerski odbor projekta ReLOaD, sačinjen od predstavnika Ministarstva javne uprave, Kancelarije za suradnju s NVO, Zajednice općina Crne Gore, Delegacije Europske unije u Crnoj Gori, UNDP-a Crne Gore kao i predstavnika NVO sektora i TASCO projekta. Pomenuti  javni poziv UNDP-a, bio je otvoren od 24. travnja do 26. svibnja 2017.godine. ReLOaD je počeo  s realizacijom  1. veljače u šest zemalja Zapadnog Balkana: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji. Projekat je financiran od strane Europske Unije, sprovodi ga UNDP i trajat će tri godine.

 

Izuzev ovoga Općina Tivat će nastaviti s postojećom podrškom NVO sektoru kroz osiguravanje budžetskih sredstava za projekte istih.