Potpisani ugovori s korisnicama podrške iz Programa „Žensko preduzetništvo“

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 24. srpnja 2019. - 12:08
Autor: 

Potpisivanje ugovora o bespovratnoj financijskoj podršci korisnicama Programa „Žensko preduzetništvo“,  koji sprovodi Sekretarijat za turizam i preduzetništvo Općine Tivat upriličeno je danas u kabinetu predsjednika Općine Tivat dr. Siniše Kusovca. Odlukom o raspodjeli sredstava za podršku ženskom poduzetništvu za 2019. godinu su podržani biznis planovi dva obiteljska poduzeća iz Tivta i to: “Vula sistem” d.o.o. Tivat s 3000,00€ i „Porto Bjelila” d.o.o., s 2500,00€. Ugovore su potpisali predsjednik Kusovac i direktorice Vual sistema i Porto Bjelila, Sanja Jevtović i Ana Marija Lakičević.

Predsjednik Općine Tivat dr. Siniša Kusovac je čestitao poduzetnicama ocjenjujući da je riječ o kvalitetnoj inicijativi za razvoj ženskog poduzetništva: „Na području Balkana, prema statističkim podacima, taj segment je prilično zanemaren u odnosu na sjevernu Evropu i druga područja gdje je žensko preduzetništvo značajno razvijeno. Opština Tivat je sa zadovoljstvom ušla u ovaj projekat i trebalo bi sljedeće godine da odvojimo još više sredstava za ovaj vid podrške“.

Prema riječima Jevtovićeve, „Vual sistem“ posluje pet sezona i ovo je prva podrška i financijski stimulans koji su dobili. Lakičević je bila dio i besplatnog programa mentorstva koje malim i srednjim poduzećima pruža licencirani mentor Petar Vujović, sekretar Sekretarijata za turizam i preduzetništvo. Sekretarijat pruža i usluge mentorstva pa je poticaj ženskom poduzetništvu samo jedan od vidova podrške, koji osigurava Općina Tivat.

„Zadovoljstvo je što su Opština Tivat i Sekretarijat ove godine akcenat stavili na žensko preduzetništvo. Tivat je među šest opština koje su prepoznale važnost inicijative da se u lokalnoj samoupravi izdvoji posebna budžetska linija za pomoć ženskom preduzetništvu. Opština Tivat je prepoznala da bi doprinos razvoju ženskog preduzetništva, kroz model podrške biznis planova, značio i određene benefite u vidu smanjenja nezaposlenosti samim otvaranjem mogućnosti angažovanja žena, kao i pokretanje interesantnih i inovativnih biznisa i širenja postojećih“, rekao je Vujović dodajući da su sve više u fokusu zanimanja općine  za razvoj malih obiteljskih poduzeća, jer se Tivat opredijelio za razvoj elitnog nautičkog turizma koji, s druge strane, isključuje mogućnost velikih industrijskih kapaciteta na ovom području.

Podrškom „Vual sistemu“ i „Porto Bjelila“ je realizirano  55 % sredstava od ukupno 10000,00€ koje je opredijelila Općina  Tivat. Preostalih 45% će biti realizirano  kroz novi javni poziv koji će biti raspisan nakon turističke sezone.

Osnovu  za donošenje Odluke o kriteriju, načinu i postupku raspodjele sredstava za podršku ženskom poduzetništvu Općine Tivat sadržan je u inicijativi Ženske političke mreže čiji je rad, između ostalog, baziran i na ekonomskom osnaživanju žena i njihove afirmacije i podstreka u poduzetničkom smislu, s obzirom na podatak da Crna Gora, s nešto više od 9% žena u poduzetništvu, predstavlja najgore pozicioniranu zemlju u regiji  i Europi.

 

Prvi Info dan o ženskom poduzetništvo nadležni Sekretarijat je organizirao  početkom travnja za 8 zainteresiranih  kandidata, a prisutnima je pružena i konzultantska podrška eksternog konsultanta UNDP-a, Ivana Mališića. Tijekom raspisanog Javnog natječaja,  koji je objavljen 23. 4., održan je i II. Info dan o ženskom poduzetništvu, u prisustvu 7 zainteresiranih  poduzetnica, a omogućene su im u individualnom terminu i konzultacije sa službenicima Sekretarijata, koji su im pomogli i u načinu pisanja prijave biznis ideje/biznis plana.

Na Javnom natječaj  blagovremeno su podnesene 3 prijave. 

Treća prijava biznis plana je bila odbijena s obzirom da biznis plan ne korespondira sa prioritetnim oblastima utvrđenim članom 10 Odluke.