Odložena sjednica SO Kotor

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 23. srpnja 2021. - 15:10

Dnevni list ,, Dan"  prenosi   da su reagiranja  Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore i Hrvatske građanske inicijative povodom prijedloga preimenovanja zatvorenog bazena u Škaljarima  ,, Nikša Bućin"  u Zatvoreni bazen ,, Zoran Gopčević" , utjecali  na  odlaganje  VII. redovne sjednice Skupštine Općine Kotor.

 

U cijelosti prenosimo tekst  objavljen u  Dnevnom listu Dan   u četvrtak, 22. 7. 2021. godine:

"Na zahtjev kluba odbornika Demokratske Crne Gore sedma sjednica Skupštine opštine Kotor juče je odložena na neodređeno vrijeme. Početak zasjedanja lokalnog parlamenta bio je zakazan za 8 i 30 časova i prvobitno je odložen za 10 i 30 časova, ali je tada predsjednica SO Maja Mršulja saopštila da se sjednica odlaže na neodređeno vrijeme na zahtjev Demokrata. Zvaničnih izjava nakon toga nije bilo, a kako saznajemo problem je nastao jer nijesu došli svi odbornici vladajuće većine.
-U skladu sa poslovnikom sazvaću kolegijum predsjednika Skupštine u roku od tri dana radi dogovora o zakazivanju sjednice - najavila je ona.
Na sjedicu su došli opozicioni odbornici DPS-a, LP-a i SD, ali ne i iz vladajuće koalicije koju čine Demokrate, koalicija Za budućnost Kotora i URA. U sali je bio potpredsjednik Opštine Siniša Kovačević iz koalicije Za budućnost Kotora. Dneviim redom bilo je predviđeno 37 tačaka, među kojima i podnošenje izvještaja o radu predsjednika Opštine za 2020. godinu, sa izvještajem o radu organa lokalne uprave i službi, ali i odluka o podizanju spomen obilježja davanjem naziva javnom objektu zimskom bazenu u Kotoru Zoran Džimi Gopčević.
Upravo tome se oštro protivi Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) Crne Gore, koje je uputilo pismo protesta ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesni Bratić i predsjedniku Opštine Kotor Vladimiru Jokiću(Demokrate), te pozvalo sve konstituente SO Kotor da „još jednom provjere činjenice".
- I ne kompromituju institucije koje predstavljaju pred domaćom i svjetskom javnošću koja bi donošenjem ovakve eventualne odluke svakako bila još jednom zgrožena, kao i 1991. godine. navodi se u saopštenju HNV, koje potpisuje njegov predsjednik Zvonimir Deković - objavio je Radio „Kotor".
Zoran Gopčević, sportista, trener i sportski radnik, ima, kažu, briljantu biografiju i sigurni su da niko iz Boke ne može imati drugačiji stav po ovom pitanju.
- Razlog reagovanja HNV Crns Gore nije vezano za sportsku karijeru Zorana Gopčevića, već za njegov angažman kao komandira straže u logoru Morinj 1991. godine. Više logoraša u svojim ispovijedima apostrofiralo je njegovo ime u negativnom kontekstu, a i Anima-Centar za žensko i mirovno obrazovanje iz Kotora imalo je više reagovanja na ovu temu i ukazivala na pokušaj zaborava ovog zločina - kazao je Deković. Nedopustiva je, smatraju u HNV, promjena imena bazena koje simbolizuje antifašizam u Kotoru, a kojim bi se činom poništila tekovina antifašizma, te vjeruju da ova tačka dnevnog reda neće biti razmatratna dok se dodatno ne provjere njihovi navodi i time, podvlače, ne povrijede još jednom sve žrtve logora Morinj.
Dugoročnih posljedica eventualnog donošenja ovakve odluke, koja je predviđena dnevnim redom, bi trebali biti svjesni oni koji je planiraju donijeti; hrvatski sportski klubovi bi sigurno negodovali i takva odluka ne bi afirmativno djelovala na već sada dobro uspostavljenu i prijateljsku komunikaciju između Dubrovnika i Kotora kao dva susjedna grada - konstatuju u HNV.  B.M.


HGI traži povlačenje predloga odluke
I iz Hrvatske građanske inicijative(HGI) pozvali su na povlačenje predloga ove odluke.
- Zbog angažmana u logoru Morinj ratnih 90-ih godina, koji je imao Zoran Gopčević, bazen ne smije nositi njegovo ime, jer bi to bila uvreda za žrtve koje su prošle torturu i surovi zarobljenički tretman, a o čemu postoje relevantna svjedočenja. Takva odluka bila bi višestruko štetna i za odnose dviju, sada prijateljskih država. Hrvati u Crnoj Gori su puno uložili u izgradnji dobrosusjedskih relacija Zagreba i Podgorice i osjećamo potrebu da spriječimo sve što bi moglo narušiti ono što smo zajedno gradili - poručili su iz HGI".