Reagiranje Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 20. srpnja 2021. - 15:09
Autor: 

U susret VII. redovitoj sjednici Općinske skupštine Kotor Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore najenergičnije reagira na točku dnevnog reda br. 19 i upućuje pismo protesta Ministrici prosvjete, nauke, kulture i sport, predsjedniku Općine Kotor i obavještava cjelokupnu crnogorsku javnost, s posebnom pozornošću građane Kotora, nevladine udruge ,ali i sve konstituente kotorske općinske skupštine, da još jednom provjere činjenice i ne kompromitiraju institucije koje predstavljaju pred domaćom i svjetskom javnošću koja bi donošenjem ovakve eventualne odluke svakako bila još jednom zgrožena kao i 1991.
Naime, Crna Gora, koja je svoju prošlost, ali i svoju budućnost, utemeljila na antifašističkim vrijednostima, a Kotor, grad koji je vodio cjelokupni antifašistički pokret u Boki i čiji je jedan od sinova poginuo u borbi za antifašističke ideale u dvadesetoj godini,kojemu danas u tom istom gradu brišu njegovo ime sa zatvorenog bazena i predlažu da bazen nosi ime Zorana Gopčevića.
Zoran Gopčević sportaš, trener i sportski radnik, ima briljantan životopis i sigurni smo da nitko iz Boke ne može imati drugačiji stav po ovom pitanju. Razlog reagiranja Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore nije vezano za sportsku karijeru Zorana Gopčevića, već za njegov angažman kao komandira straže u logoru Morinj 1991. godine. Više logoraša u svojim ispovijedima apostrofiralo je njegovo ime u negativnom kontekstu, a i Anima- centar za žensko i mirovno obrazovanje iz Kotora, imalo je više reagiranja na ovu temu i ukazivala na pokušaj zaborava ovog zločina.
Nedopustiva je promjena imena bazena, imena koje simbolizira antifašizam u Kotoru, a kojim bi se činom poništila tekovina antifašizma.
Duboko smo uvjereni da 19. točka Dnevnog reda VII. Redovite sjednice općinske skupštine Kotor neće biti razmatrana dok se dodatno ne provjere navodi Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i time ne povrijede još jednom sve žrtve logora Morinj.
Dugoročnih posljedica eventualnog donošenja ovakve odluke, koja je predviđena Dnevnim redom, bi trebali biti svjesni oni koji je planiraju donijeti: hrvatski sportski klubovi bi sigurno negodovali i takova odluka ne bi afirmativno djelovala na već sada dobro uspostavljenu i prijateljsku komunikaciju Dubrovnika i Kotora kao dva susjedna grada.
Kao priloge ovoj našoj tvrdnji navodimo ovog puta samo dva isječka iz pisanih izvora: Sjećanje dubrovačkih logoraša 1991-1992 i autorski tekst na portalu Dnevnik.hr Nikše Simunovića iz 2009.g.


Sjećanje dubrovačkih logoraša 1991-1992


Str.91

Tisak: Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncetracijskih logora 2003.g.
četvrtak, 02.07.2009.

Nikša Simunovic, logoraš iz crnogorskog logora u Morinju-VATERPOLO ČETNIK ZORAN GOPČEVIĆ
...Malo me je iznenadilo stoje tamo, recimo, bio poznati vaterpolista Zoran Gopčević, koji je igrao za vaterpolo reprezentaciju bivše Jugoslavije, koji je jedan veliki dio svoga života i treniranja proveo u Dubrovniku, a on je bio tamo jedan od...mislim da je imao neki čin. Bio je jedan od onih koji su maltretirali.