Kotorani pobjednici prvog Gimnazija festa u Danilovgradu

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 11. svibnja 2019. - 8:44
Autor: 

Jučer je u dvorani Kulturnog centra opštine Danilovgrad završen prvi Gimnazija fest Danilovgradation, koji organiziraju  danilovgradska gimnazija ,,Petar I Petrović Njegoš“ i Ministarstvo prosvjete, uz podršku Općine Danilovgrad. Manifestacijom su, kako je poručeno, nesumnjivo postavljeni temelji novog, velikog i ozbiljnog tradicionalnog glazbenog događaja. Nagradu za najbolju autorsku kompoziciju osvojio je bend iz nikšićke gimnazije „Ne bilo rock-a“, koji će kao nagradu snimiti autorsku kompoziciju. Nagrade za najbolji bend ponijele su grupe iz kotorske i barske gimnazije „Sunset“ i „Krug“, koji će dobiti glazbenu opremu. U revijalnom dijelu nastupila je Marija Božović i bend.

Na Festu je u natjecateljskom dijelu sudjelovalo 10 bendova, iz svih crnogorskih gimnazija, i to:

1.        KOTOR – Kotorska gimnazija – SUNSET

2.       CETINJE – Cetinjska gimnazija –  IVAN CRVENI

3.       ROŽAJE – Gimnazija ,,30. septembar“ – SILENCE

4.       NIKŠIĆ – Gimnazija ,,Stojan Cerović“ – NE BILO ROCK-A

5.       BAR – Gimnazija ,,Niko Rolović“ – KRUG

6.       PODGORICA – Gimnazija ,,Slobodan Škerović“ – ABISSYA

7.       BIJELO POLJE – Gimnazija ,,Miloje Dobrašinović“ – LITTLE DOTS

8.       BERANE – Gimnazija ,,Panto Mališič“ – ALT

9.       PLJEVLJA – Gimnazija ,,Tanasije Pejatović“ – BISERI PLJEVALJA

10.    DANILOVGRAD – Gimnazija ,,Petar I Petrović Njegoš“ – NOEMA

Članovi benda „Ne bilo rock-a“ rekli su: „Bend smo formirali jer je to potpuno nov način sticanja prijateljstva i šansa da se podijeli zajednička ljubav prema muzici. Uglavnom sviramo rok muziku. Veoma je važno prisustvovati ovakvim događajima, jer se navikavamo na scenu, procjenjujemo talenat i stvaralaštvo i reakcije publike, koja nam daje do znanja koliko smo u stvari napredovali. Naša poruka mladima jeste da je muzika univerzalni jezik uz čiju pomoć se mogu razumjeti potpuno različiti ljudi. Cijenimo sve one koji su dovoljno talentovani da stvaraju i izvode muziku, kao i dovoljno hrabri da to podijele sa publikom i doprinesu razvoju muzičke scene.“

Članovi žirija bili su: Vladimir Maraš – kompozitor i glazbeni producent; Željko Milović – novinar i publicist, autor monografije o crnogorskoj rock i pop sceni (predsjednik); Vjera Nikolić – profesorica klavira i izvođačica džez, bluz, rock, etno i pop glazbe; Mihailo Radonjić – glazbenik, gitarist sastava Crveno i crno; Nina Žižić – vokalna solistica. Zahvalnice natjecateljima uručio je predstavnik Ministarstva prosvjete Borjan Radović.

Milica Lekić, Ministarstvo prosvjete: „Atmosfera na događaju je bila odlična, i ovo će, uvjerena sam, prerasti u jedan tradicionalnu manifestaciju, koja će se dalje širiti. Ministarstvo prosvjete i danilovgradska gimnazija su, zajedno sa opštinom Danilovgrad, pokazali da mladi imaju kapaciteta, imaju volje i znaju sta je kvalitet, i samo ih treba podržati.“

 

Nataša Latković, ravnateljica  danilovgradske gimnazije je istakla : „Pokazali smo da obrazovni sistem može pomoći ne samo usvajanje znanja u učionici, već izgradnju jedne ličnosti. Poslali smo poruku da naša mladost može, hoće i prije svega zna. Postavili smo, rekla bih, temelje jednog velikog, tradicionalnog događaja“.