Kotorska pašta naših meštrica

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 24. ožujka 2015. - 9:50
Autor: 

Na Pjaci sv.Tripuna, između Arhiva i zgrade Općine, postojalo je mjesto koje pamti svaki Kotoranin. Netko  ga se sjeća po najboljem bureku svih vremena, neko po savijači s jabukama i višnjama, ja po puslicama prskanim čokoladom, na koje smo kao djeca svraćali iz škole. Ali svi mi, i stariji i mlađi, koji smo ikad nogom kročili u Zdravljaka, jer se tako zvalo to kultno mjesto našeg malog grada, pamtimo taj žuti kolač s tri kore, koji su nam u amanet, kažu , ostavili Talijani, uostalom kao i mnogo toga što valja.

Kotorska pašta, ili krempita, kako je malo kasnije dobila ime. E tako popularna je bila i ostala zahvaljujući starim meštrima kakvi su bili Gojko Vujović, Đilda Krivokapić, Darka Franović, a koji su opet iznjedrili druge meštre tog zanata, koji na sreću nas sladokusaca rade i danas.

Gospođa Nada Zef je jedna od njih. 30 godina rada u Zdravljaku , na tisuće spremljenih pašti i kolača, a jednako toliko zadovoljnih mušterija. Gospođa Nada i danas sprema pravu kotorsku paštu, sjajnu fugacu i orahnjaču, i voljna je pokazati i naučiti nas mlađe, jer ima želju da nešto što je bokeško i kvalitetno nauče nove generacije i očuvaju tradiciju našeg malog mjesta.

Ljubaznošću gđe Nade prenosimo vam recept za izradu pašte. Pisala sam dupli, za 40 komada, jer računam ako ih napravite i skupite društvo, neće vam se obrnut.

 

Evo postupka za izradu kora (da prethodno napomenem: ako se slučajno ne snađete za biljnu mast za lisnato tijesto, toleriraju se i Ledove lisnate kore).

Potrebno je:

-          Kilo brašna

-          80 deka masti

-          Vode koliko prođe i pola ožičice soli

Dobro se umijesi i kad odstoji 15-20 minuta, na pobrašnjenoj površini se razvuče oklagijom u pravougaoni oblik, u sredinu stavimo mast i preklopimo strane tijesta preko masti. Malo preko oklagijom pritisnemo i stavimo u najlon po  ure da tijesto odmori.

Pošto je tijesto odstajalo, razvučemo ga oklagijom u pravougaoni oblik, pa  se preklopi s lijeve strane do pola, s desne do pola i onda se zatvori kao knjiga. Ostavite da odmori pola ure i tako se ponovi još dva puta.

Napravljeno tijesto zamotat u najlon do sutradan kad se kore rade.

Tijesto podijelite na tri dijela, razvucite oklagijom u pravougaoni oblik i svaku pecite na 200 stupnjeva dok ne dobije zlatnu boju. Ne smiju zagorjeti, a ne valja da budu ni sirove. Ostavite ih da se ohlade.

Za fil je potrebno:

-          2 litre mlijeka

-          60-70 deka cukra

-          30-35 deka brašna

-          8 jaja

-          5-6 vanilinog šećera

Od dvije litre mlijeka jedan dio ostaviti da u njega zamutite brašno, cukar i žumanca, a ostatak ostavite da provri. Kad mlijeko provre, dodamo mu zamućenu masu i žicom mutimo dok se masa ne sjedini i da se dobro ukuha na tihu vatru uz stalno miješanje.

Bjelanca umutiti u snijeg, dodati vanilin šećer i potom dodati u ukuhanu masu, izmiješati i pustiti da učini još jedan ključ. Ohladiti fil uz miješanje, da se ne bi uhvatila kora ili krema zgusnula, pa filovati koru i to kora-fil, kora-fil –kora.

Pustiti da se malo ohladi, pa kidat na kocke i posuti cukrom u prahu.

 

Eto drage domaćice, nije baš jednostavno kao isprigat jaja naoko, ali lijepe i kvalitetne stvari zahtijevaju i dosta rada, strpljenja i ljubavi.

Ova delicija zavrijeđuje pažnju, jer je malo tko danas sprema i nema prave kotorske pašte za kupiti u ugostiteljskim objektima. Ali ih možete parićati sami ili pak poručiti kod naših meštrica. Prošloga ljeta  je u Kotoru upriličena sjajna fešta u organizaciji predsjednice MZ Stari grad, gospođe Dragane Knežević, a mi se nadamo da će kotorska pašta, kao i mnoge druge stvari kojima se Kotorani i Bokelji mogu podičiti ostati daleko od zaborava.

Audio: 
Kotorske pašte