Dux domaćica: Dobrotska torta

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 24. veljače 2015. - 9:31
Autor: 

Evo utorka, evo i Domaćice…. Već danima pjevušim u sebi „Svako misto svoju feštu ima, svako misto ima svoj dan, a fešta draga je svima….“, a nije ni čudo jer od Novoga preko Tivta do Kotora, svaki čas neka fešta, i onda onako s ponosom pomislim…E zaista se mi Bokelji imamo čime hvaliti…Ne mislim samo na maskenbale, mada tu smo odmah iza Venecije, sto jes' – jes'. Nego sve te naše fešte zadovoljavaju sva čula, pa i ono okusa. Papalade alla maka svako malo, i nije točno da se tu voli samo džabe dobro pojest i popit, to ima i onu drugu stranu…a to je da naše vrijedne domaćice vole, i ne žale džabe i parićat i sve ih je više i trpeza je sve punija, ne može da fali… Dobro organizirane, u grupicama  kao pčele radilice dođu sa svih banda zaljeva.

Već smo nešto govorili o tome što se sprema u Škaljare, na Muo, Prčanj, Stoliv, a znate li koja je to delicija koja se s pravom može nazvati carska, koju može ne voljet samo onaj koji je nije nikad probao?
Stiže nam iz Dobrote, ne pravi se tako često, a za parićat je treba jedno dobre tri ure. Sad već naslućujete da se radi o Dobrotskoj torti.

Bogatstvom mirisa i okusa mendula i maraskina, ova carska torta opravdala je svoje postojanje već stoljećima.  Profesor dr. Milenko Pasinović dao je prijedlog da se upravo ova ljepotica uvrsti u nematerijalno kulturno dobro grada Kotora. Rićeta ove torte se ne čuva ljubomorno, već  naše starije domaćice od kojih imamo što naučiti vrlo rado je prenose na mlađe generacije, u cilju očuvanja ovog autohtonog proizvoda.

Zahvaljujući teti Radmili Čižek s Ljute, koja je usput rečeno pravi bez greške, rićetu za ovu jedinstvenu tortu dijelimo danas s vama.

Za tijesto je potrebno:

 6 žumanaca,

3 i po velike ožice cukra,

125 gr. masla,

Malo soli, malo mlake vode, malo praška za pecivo

1 vanilin šećer, malo soka od limuna, izgratane kore od 1 limuna

 i brašna koliko popije, a to je otprilike 10-13 velikih ožica.

 

Za fil:

pola kila mendula,

40 deka cukra,

8 bjelanaca

1 velika ožica prezle

Izgratane kore 1 limuna

1,5 – 2deca maraskina

2 vanilin šećera  i

2 velike ožice rastopljenog masla.

 

Da napomenem već na početku, da ovu tortu napravite i dan, dva prije nego što je mislite poslužiti. A mendule treba popariti dan prije nego je počnete praviti kako bi ih oljuštili  i dobro prosušili prije nego ćete ih samljeti. Možete ih sušiti i vanka, ako je bura ili nema vlage, a možete i na pleh pa na TA peć.

Sve navedene sastojke za tijesto zamutiti, i za oblaganje teće za tortu ili modle trebaju vam 2/3 tijesta. Oblaže se dno i stranice teće.

Fil mutite standardno, bjelanca miksate u snijeg s postepenim dodavanjem cukra, a onda ožicom lagano izmiješati mljevene mendule, koru od limuna, prezlu, maraskino i rastopljeni maslac.
Fil se sipa u tijestom obloženu teću, a preostala 1/3 tijesta se koristi za gradeladu (znači rastanji se tijesto na nekih 5mm i reže na trake širine otprilike 2cm).

Pećnicu prvo zagrijte na 200 stupnjeva, onda smanjite na 170, i tortu pokrivenu folijom ili papirom za pečenje pecite 50-60 minuta. Pečena je kad dobije boju dukata, i tada je pospite cukrom u prahu.

 

Zvuči komplikovano, a i kažu ne može je svako napraviti,  ali kako za sve što radite treba imati ljubavi i volje,  ako Dobrotsku tortu počnete parićavat s voljom, krajnji rezultat će vas itekako učiniti zadovoljnima.
Znam da sada dosta vas misli - "E, da mi je sad  jedna feta", i u tom raspoloženju vas ostavljam do prezentacije naše sljedeće delicije…

Dobar tek!

Audio: 
Domaćica - Dobrotska torta