KOTOR PROSLAVIO SVOJ DAN OPĆINE

Time to read
3 minutes
Read so far

Četvrtak, 21. studenog 2013. - 17:22
Autor: 

Tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomenik u Parku slobode, gradonačelnica Kotora Marija Ćatović i predsjednik Skupštine općine Nikola Bukilica odali su poštu palim borcima. Defileom Gradske muzike, odreda Bokeljske mornarice, predajom raporta gradonačelnici i odigranim kolom na Trgu od oružija, u Kotoru danas je obilježen 21.studeni – Dan Općine Kotor.
Proslava je nastavljena u Koncertnoj dvorani muzičke škole "Vida Matjan" svečanom sjednicom Skupštine Općine Kotor, na kojoj su se brojnim zvanicama gostima i odbornicima obratili gradonačelnica Marija Ćatović i predsjednik Skupštine Općine Kotor, Nikola Bukilica.

Tradicionalna nagrada "21. novembar", ove godine dodjeljena je nevladinoj organizaciji "Šjore od mota" za izuzetan humanitarni doprinos. U ime nagrađenih Šjora zahvalila se predsjednica Danica Ivović
Gradonačelnica Marija Ćatović je sugrađanima čestitala praznik Općine, kao i svima koji slave Gospu od zdravlja i Aranđelovdan, te podsjetila da 21.studeni je dan koji podsjeća svojom simbolikom na dugu tradiciju međuvjerskog i multinacionalnog sklada u Kotoru. To su tekovine bogate povjesti i kulture, na koje su svi Kotorani ponosni.
„Opština Kotor je u proteklom jednogodišnjem periodu uspjela ostvariti stabilnost i visoku likvidnost budžeta. Ostvareni budžetski prihodi omogućili su u cjelosti izmirenje dospjelih obaveza prema državnom budžetu, dobavljačima za robu i usluge, te izvođačima za ugovorene i završene kapitalne projekte. O tome da nijesmo zapostavili planirane aktivnosti svjedoče podaci Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora koja je u ovoj godini investirala ukupno 1.671.850 eura za pripremne, završene i radove koji su u toku", kazala je Ćatović.
„U radove na poslovnim prostorima i komunalno opremanje građevinskog zemljišta investirano je 727.300 eura. Redovno je održavan i dijelom renoviran zatvoreni plivački bazen. Tokom sljedeće godine, zajedno sa Vladom Crne Gore preduzećeće se radovi na kompletnoj sanaciji zatvorenog bazena. Posredstvom Direkcije, u toku su sljedeći radovi: izgradnja – trotoara u Dobroti, distributivnog cjevovoda Vitoglav u Risnu, saobraćajnica s obje strane puta do groblja Sveti Ivan i javne rasvjete u Orahovcu. Radi se projekat ulice do škole u Risnu, proširenje i sanacija puta Jaz – Trsteno i osvjetljenje raskrsnice u Lipcima - u pomenute radove koji su u toku investirano je 836.160 eura. Završeni su i preuzeti od strane investitora radovi u okviru Projekta izgradnje 28 km vodovodne i kanalizacione mreže i 5 pumpnih stanica, sa sistemom daljinskog nadzora i praćenja SCADA. U toku je i projekat zajedničkog postrojenja za tretman otpadnih voda za opštine Kotor i Tivat. Radi se na projektima izgradnje žičare Kotor – Lovćen – Cetinje i lifta u brdu Sveti Ivan do tvrđave San Giovanni. JP za upravljanje morskim dobrom započelo je III fazu radova u sklopu projekta uređenja i rekonstrukcije šetališta i rive u Dobroti. Ove godine Morsko dobro uložilo je još 412.000 eura u nekoliko projekata: rekonstrukciju šetališta na Prčanju, izgradnju trotoara u Risnu (od Doma slijepih do benzinske pumpe), te nekoliko intervencija na sanaciji obale.
Opština Kotor je stvorila uslove razvijanja novog dijela grada sa savremenim poslovnim i trgovačkim centrima. Na tom prostoru nalaze se brojni objekti koji su omogućili zapošljavanje preko hiljadu ljudi, pa je Kotor sada među opštinama koje imaju najmanju stopu nezaposlenosti.
Kotor je ove godine posjetilo 30 odsto više turista u odnosu na isti prošlogodišnji period. Takođe, registrovano je povećanje dolazaka brodova za 12%, dok je broj putnika povećan za 28%. Inače, grad Kotor posjetilo je oko 500.000 turista koji su dolazili u pojedinačnim posjetama, organizovanim autobuskim turama, brodovima i jahtama. Turisti koji u Kotor dolaze kruzerima, uz pomoć Turističke organizacije, anketirani su prvi put ove godine, a rezultati ankete su više nego dobri. Putnici sa kruzera, kojih je najviše iz SAD, Velike Britanije, Kanade, Njemačke i Australije, veoma su zadovoljni ukupnim doživljajem destinacije, osjećajem sigurnosti, gostoljubivošću lokalnog stanovništva, obilaskom Starog grada, organizovanim izletima i restoranskom ponudom. Čak 99% anketiranih turista izjavilo je da bi Kotor preporučilo kao destinaciju za odmor svojim prijateljima i poznanicima", naglasila je Ćatović.
Predstavnici TO učestvovali su na brojnim sajmovima - u Pragu, Beogradu, Budimpešti, Berlinu, Varšavi, Novom Sadu, kao i na sajmu kruzing turizma u Majamiju, gdje je Kotor dobio priznanje renomiranog časopisa „Insight" kao jedna od najboljih turističkih destinacija. Početkom ovog mjeseca, TO Kotor je predstavila svoju ponudu i na međunarodnoj smotri Interstas u Solinu, gdje je dobila nagradu „Zlatni interstas" za kvalitetan promotivni rad, dok je promotivni film „Kotor za sva doba" nominovan za nagradu na tom festivalu.
„I dalje se možemo pohvaliti činjenicom da intenzivno radimo u oblasti kulture, po čemu je Kotor prepoznatljiv ne samo u Crnoj Gori već i u regionu. Kao pokrovitelj, organizator ili sponzor, za kulturne događaje izdvojili smo iz opštinskog budžeta 300.000 eura.Tim sredstvima finansirane su, između ostalih, manifestacije međunarodnog karaktera.
U opštini se intenzivno radilo i u oblasti socijalnih djelatnosti. Studentima sa područja opštine dodijeljeno je 38 stipendija. Za jednokratnu socijalnu pomoć isplaćeno je 25.000 eura (po osnovu 334 zahtjeva). Od početka godine isplaćeno je 3.170 eura za refundiranje đačkih karata djece iz socijalno ugroženih porodica. Za razvoj sporta uplaćeno 300.000 eura, iz kojih se finansiraju najvećim dijelom sportski klubovi: Primorac, Cattaro, Bokelj, Grbalj i drugi.
Posljednjih godina Kotor njeguje bogatu međunarodnu saradnju koja ovom gradu i Crnoj Gori donosi brojne benefite. I ove godine redovno je Opština učestvovala u radu niza međunarodnih asocijacija: Foruma jadransko-jonskih gradova, Jadranske euroregije i Jadransko-jonskog makroregiona, Gradova nosilaca mira, Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope, Organizaciji gradova svjetske baštine, Foruma gradonačelnika Puta svile. Kotor je prvi crnogorski grad koji je pristupio Agendi 21 za kulturu koja povezuje više od 300 gradova, lokalnih samouprava i organizacija iz cijelog svijeta.
Opština Kotor je partner je u sedam projekata, koji se realizuju u okviru instrumenta pretpristupne podrške EU. Projekti su posvećeni revitalizaciji i promociji tvrđava na Jadranu, planu saradnje Jadranske euroregije, održivoj mobilnosti u priobalnim gradovima, alternativnim izvorima energije, unapređenju energetske efikasnosti kroz međuopštinsku saradnju, lokalnim koalicijama za razvoj zajednice i sistemu učenja u predškolskim ustanovama" – kazala je Ćatović u svom govoru.
U muzičkom dijelu programa nastupio je hor Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje "Vida Matjan" kao i solistkinje Milica Zdravković i Aleksandra Dobriša.