PROSLAVA DANA OSLOBOĐENJA - KOTOR

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 21. studenog 2012. - 14:49
Autor: 

Danas su nizom manifestacija obilježen dan Općine Kotor.
Započelo je u Risnu gdje su položeni vijenci na Spomeniku palom borcu a svečanost u Kotoru počela je defileom Gradske muzike Kotor ulicama grada. Gradonačelnica Marija Ćatović primila je Gradsku muziku i Bokeljsku mornaricu 809, nakon čega je usledio raport i predaja zastave Bokeljskoj mornarici pred zgradom Općine.

Gradonačelnica Marija Ćatović i članovi Udruženja boraca NOR-a položili su vijenace na spomenik u Parku slobode. Prisutnima se obratio predsjednik Udruženja Mašo Marković koji je podsjetio na ulogu boraca iz Boke kotorske i Prve bokeške brigade u borbi protiv fašizma.
Na Trgu od oružja gradonačelnica Ćatović izvršila je smotru počasnog odreda Bokeljske mornarice i primila raport od komandanta odreda, nakon čega je odigrano tradicionalno kolo.
Centralan svečanost održana je u crkvi Svetoga Duha kojoj su prisustvovali Predsjednik Crne Gore Filp Vujanović, brojni ministri, crkveni velikodostojnici i predstavnici diplomatskog kora.
Obraćajući se prisutnima gradonačelnica Marija Ćatović je posebno naglasila da je i u uslovima globalne ekonomske krize sačuvana finansijsku stabilnost Općine Kotor te da je budzet realiziran u 78 %, da su u toku brojene investicione aktivnosti, predviđene Programom uređenja prostora.
"Nastavljen je pozitivan trend u oblasti turizma. Kotor je postao nezaobilazna destinacija na mediteranskim krstarenjima renomiranih svjetskih kruzing kompanija. Ukupna posjeta Kotoru povećana je za 7%, a broj noćenja za 5%."- istakla je gradonačelnica Ćatović koja se na kraju zahvalila dosadašnjem sazivu Skupštine Općine Kotor na konstruktivnom radu u interesu grada, i čestitala odbornicima novog saziva kotorskog parlamenta i novoizabranom predsjedniku Skupštine Općine Nikoli Bukilici.
U sklopu proslave prikazan je 15-minutni film o Kotoru.
Najveće gradsko priznanje Kotora "Nagrada 21.novembar" dojeljeno je redatelju Petru Pejakoviću, direktoru Fondacije „Kotorski festival pozorišta za djecu".
Brojni Kotorani danas slave Gospu od zdravlja i Aranđelovdan, dok Lokalni javni servis Radio Kotor obilježava 25 godina rada.
Više pogledajte u našoj fotogaleriji.