TIVAT - DODJELJEN „TURISTIČKI CVIJET“

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 11. lipnja 2013. - 13:34
Autor: 

Ceremonijom dodjele nagrada najboljima i svečanošću u ljetnjoj bašti hotela „Mimoza", sinoć je okončana jubilarna, 20-ta po redu akcija „Turistički cvijet" koju priredjuje Turistička organizacija Tivat sa ciljem motivisanja gradjana i privrede da doprinesu ljepšem izgledu grada pred početak glavne ljetnje turističke sezone.
Akcija je inače, započela još 22.travnja i trajala do 18.svibnja. Posebni stručni žiri predvodjen profesoricom biologije i ekspertkinjom za hortikulturu Suadom Bešković, obilazio cijelo područje općine Tivat i 50 prijavljenih kandidata, u potrazi za najljepšim dvorištima, balkonima, živim ogradama i stablima magnolije koja je zvanični cvijetni simbol Tivatske rivijere.

Nagrada za najbolje uređeno dvorište pripala je Milki i Mariji Biskupović iz Gradiošnice, Petru Bakalbašiću sa Seljanova i Satki Muminović iz Dumidrana. Vlasnice najljepših balkona su Irena Ucović iz Donja Lastva, Nada Klakor sa Seljanovo i Vera Kvakić takodje sa Seljanova. Nagrada za hortikulturnu posebnost pripala je Jelki Račić iz Kalimanja, Senki Deković iz Donje Lastve i Mihovilu Belanu iz Kalimanja. Najljepše stablo magnolije prema ocjeni žirija, gaji Niko Botica na Pakovu, a najljepšu živu ogradu ima Eugenija Počanić u Kalimanju i Miro Radović u istom naselju. Nagrada za najbolje uređeno dvorište ispred poslovno-ugostiteljskog prostora, uručena je direktoru hotelu "Aurora", Dušanu Miloševiću, a za najbolje dvorište ispred stambenog objekta Bosi Džonlić sa Seljanova.
„Ovakve akcije i ovakvo učešće građana doprinose ne samo uređenju bašta već i uljepašanju našeg cijelog grada. TO Tivat se svesrdno odaziva i brojnim drugim akcijama ovakvog i sličnog tipa i iz godine u godinu pokazuju sve veću posvećenost ekološkim principima." – kazala je sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Općine Tivat Tatjana Jelić. Ona je zajedno pomoćnikom direktora aerodroma Dubrovnik, Božom Perakom i Radom Jakšić iz rasadnika „Mondoverde" sa Radanovića, uručila nagrade najboljima.
Direktorica Turističke organizacije Tivat Bernarda Moškov je podsjetila da je manifestaciju "Turistički cvijet" posvećenu hortikulturnom uređenju grada, prije 20 godina započelo Udruženje žena Tivta, Indok centar i tadašnjiTuristički centar Tivat.
„Tih dana magnolija je proglašena cvijetnim simbolom Tivta, a sada po riječima komisije, svako dvorište u Tivtu ima zasađenu magnoliju. Kum ovom proglašenju bio je pokojni Ante Sterniša, doajen hortikulture u Boki, koga se sa posebnim pijetetom prisjećamo."- istakla je Moškov dok je Suada Bešković naglasila da je Tivat sa svojim "Turističkim cvijetom" 1994 godine bio rodonačelnik sličnih manifestacija koje su se kasnije razvile u gotovo svim gradovima Crne Gore.
U zabavnom dijelu programa preksinoć su nastupili ženska klapa "Bellezza" iz Tivta, mlada tivatska vokalna solistkkinja Darij Lazarenko kao i Svetlana Raičković i etno-grupa "Grlice" iz Podgorice.
S. Luković