DROBNIČ: MORATE SE ARGUMETACIJOM I LOBIRANJEM BORITI DA SE INTERESI CRNE GORE OSTVARE I ZAŠTITE

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 12. travnja 2013. - 9:42
Autor: 

Šef Delegacije Europske unije u Crnoj Gori - veleposlanik Mitja Drobnič gostujući juče u Tivtu na panel diskusiji o pretpristupnom procesu Crne Gore Europskoj uniji dao je interviju našem radiju. Sa veleposlanikom Mitjom Drobnič razgovarao je direktor Radio Dux-a Miro Marušić.
Radio Dux: Što će po Vama biti najveća dobit Crne Gore ulaskom u EU?
Crna Gora će dobiti bolje mogućnosti za ekonomski I socijalni razvoj kao I mogućnosti da unapredi kvalitet življenja svojih građana. Država mora da se pripremi I da što bolje iskoristi ponuđene šanse. Crna Gora je još uvjek u procesu političke I ekonomske tranzicije, sa tog stanovišta I efikasnosti tog procesa uključivanje u Europsku uniju će donjeti neka riješenja koja će te moći upotrebiti u tokovima tranzicije.

Radio Dux: Zašto mislite da su poglavlja 23 i 24 važna za dinamiku otvaranja ostalih poglavlja ?
U okviru novog pristupa Europske unije ka pregovorima postavljena je vladavina prava u centar na samom početku procesa, jer vladavina prava je najaznačajnije pitanje. Zbog postizanja minimalnih rezultata na samom startu, države članice su odredile ta dva poglavlja o vladavini prava mora otvoriti među prvima. Kada su ona otvorena otvoren je I put ka daljim pregovorima I poglavljima. Ukupno ima 35 poglavlja koja treba otvoriti I zatvoriti.
Radio Dux: Od iduće godine Crna Gora će odlučivati koji projekti će biti odobren a koji ne u okviru IPA programa. Kojim instrumentima ćete obezbjediti kontrolu raspodjele sredstava iz budžeta Europske unije?
U startu će biti ostvarena suradnja između Crne Gore I institucija Europske unije. U sklopu novih pravila dodjele sredstava iz predpristupnih sredstava za pomoć biće ostvarena tjesna suradnja, kontrola i određeni prioriteti države. U samoj realizaciji projekata Europska unija će instrumentima kontrole koje posjeduje kontrolisati pojedine projekte. Sastavni dio procesa upravljanja je uvođenje decentraliziranog upravljanja sredstvima time jača I unutrašnja kontrola. Crna Gora će imati potrebu zadatak I interes da kontroliše da se ta sredstva koja su ograničena upotrebe tako da efekti budu što veći.
Radio Dux: Hrvatska ulaskom u Europsku uniju ne može više koristiti ime starog autohtonog proizvoda Prošek jer su ga italijani prethodno zaštitili. Što je vaša preporuka kako da zaštitimo našu kulturnu materijalnu I nematerijalnu baštinu ?
Otvorena pitanja što prije treba indetificirati I uključiti ih u proces pregovora. Već u prvoj fazi koja se zove skrinig radi se o pregledu europskog zakonodavstva mogu se uočiti ona pitanja koja mogu biti interesantna za Crnu Goru. Već u ovom momentu ih treba indetificirati najaviti europskim institucijama I državama članicama. Morate se argumentacijom I lobiranjem boriti da se ti interesi Crne Gore ostvare I zaštite.

Audio: Veleposlanik EU u CG Mitja Drobnič