VELEPSLANSTVO HRVATSKE ORGANIZIRALO SVEČANI PRIJEM POVODOM ČLANSTVA U EU

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 02. srpnja 2013. - 10:57
Autor: 

Svečanost povodom zvaničnog ulaska Hrvatske u Europsku uniju koju su organizirali Veleposlanstvo Hrvatske i Delegacija EU u Podgorici u ponedeljak naveče započela je intoniranjem himni Hrvatske Crne Gore i Europske unije.
Veleposlanica Ivana Sutlić Perić obraćajući se zvanicama poželjelaje Crnoj Gori da postane sledeća 29.članica velike europske porodice.

"Crna Gora, baš kao i moja domovina Hrvatska ima puno toga vrijednog autohtonog, neponovljivog za podariti puno većim nacijama od naših. To znaju i naše manjiske zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj i Hrvata u Crnoj Gori, koje su lojalne zemljama u kojima žive" kazala je Sutlić-Perić.
Veleposlanica se zahvalia svim zvanicama a posebno crnogoskim zvaničnicima koji su nazočili svečanosti u Zagrebu.
Svojim sunarodnjacima u Crnoj Gori uputila je čestitku u kojoj između ostalog se kaže "sretna nam i dugovječna bila naša nezavisnost i naša sposobnost življenja s drugima u velikoj europskoj zajednici."
Brojne zvanice i goste pozdravio je Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović.
"Čast mi je što u ime Vlade i u svoje ime, mogu čestitati našim hrvatskim prijateljim, na ovaj istorijski uspjeh. Hvala Hrvatskoj i njenim građanima što ispisuju najljepše stranice zajedničke novije istorije na ovim prostorima. Čestitam i EU, koja je prijemom Hrvatske u svoje redove potvrdila kredibilitet svoje najbolje politike proširenja.
Hrvatski primjer za sve nas je dokaz da se isplati posvećenost reformama, da je vladavina prava, izgradnja institucija i razvoj demokratije prije svega u interesu naših građana i stabilnosti naših država. Posebno za nas je ohrabrujuća poruka koju smo čuli u Zagrebu od hrvatskih lidera da će se najmlađa članica EU zalagati da se Evropa ne zaustavi na njenim granicama i da Hrvatska pruža ruku zemljama regiona kao most prema njegovoj evropskoj budućnosti - kazao je Milo Đukanović.
Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič kazao je da se"moramo okrenuti budućnosti a da ovaj događaj postane uzor za jedan događaj koji će se uskoro nadam se desiti i Crnoj Gori".
Audio: Veleposlanica RH Ivana Sutlić-Perić

Audio: Šef Delegacije EU u CG Mitja Drobnič

Audio: Predsjednik Vlade CG Milo Đukanović