SVEČANOST NA DEBELOM BRIJEGU - EU NA GRANICI SA CG

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 01. srpnja 2013. - 12:40
Autor: 

Svečanost u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju danas je održana na graničnom prelazu između Hrvatske i Crne Gore - Karasović - Debeli brijeg.
Tom prigodom sureli su se Dejan Mandić predsjednik Općine Herceg- Novi i gradonačelnika Dubrovnika Andro Vlahušić, šef Delegacije EU u CG Mitja Drobnič, veleposlanica RH u CG Ivana Sutlić Perić, državni sekretar Crne Gore za europske integracije i glavni pregovarač sa EU Aleksandar Andrija Pejović, kao i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i EU integracija CG, brojni veleposlanici Europskih država u Crnoj Gori.

Dejan Mandić predsjednik Općine Herceg- Novi uputio je čestitke u povodu pristupanja Hrvatske obitelji europskh država, sa željom promoviranja dobrosusjedskih odnosa prijateljstva i buduće suradnje.
"Pristupanjem Hrvatske EU Crna Gora je došla na na prag Evrope koja će nadamo se uskoro i sama preći a Herceg - Novi je postao jedan od gradova koji je najbliži Evropi. Ulazaku EU je istoriski trenutak i nadam se da će Hrvatska na najbolji način iskoristiti, i da će pozitivno uticati na države u regionu. Od ovoga ćemo svi imati koristi jer od komšiskog dobra svima će biti dobro" - kazao je Mandić.
"Republika Hrvatska i grad Dubrovnik od danas uspostavljaju prisniju i tjesniju suradnju sa svojim susjedima. Naravno, bio bih danas sretniji da smo prisustvovali skidanju ovih graničnih tabli i zgrada te se nadam da Crna Gora neće čekati dugi period kako bi ušla u Europsku uniju. Zadatak svih nas u H.Novom Dubrovniku, Hrvatskoj i Crnoj Gori je da rušimo granice, da bi sve ružno ostavili iza nas da vidimo svjetlu budućnost, da ljudima omogućimo kvalitetniji život, da omogućimo jedno kvalitetno europsko sutra.
Mi smo prva zemlja regiona koja je postala članica EU, želimo da protok ljudi i roba bude što bolji kvalitetniji i brži, želimo suradnju u regionu kako bi otvarali puteve suradnje."-kazao je gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahović.
Šef delegacije i veleposlanik EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič kazao je da je ovo svečani i simboličan čin koji ukazuje da je Hrvatska prešla jedan težak put reformi.
"Ulazak Hrvatske u EU je značajan proces jer pokazuje da je politika proširenja djeluje da je živa i da donosi rezultate ulazka u europsku zajednicu naroda i korištenja novih mogućnosti i prednosti." - kazao je Drobnič.
Veleposlanica Hrvatske u Crnoj Gori Ivana Sutlić Perić za naš radio je kazala da se nada da će Crna Gora biti 29 zvjezdica Europske unije.
"Svjedoci smo da promet teče bez problema, sve je dobro pripremljeno, smatram da je ovo veliki dan i za Crnu Goru s obzirom da je dvadeset osma zvezdica Europske unije stigla na samu granicu.
Prekrasne riječi gradonačelinika Dubrovnika Andre Vlahušića govore o tome da je život pametniji od svih sjećanja na ružne stvari i da je dobra volja gospodskog ali i diplomatskog dubrovnika na visokom nivou." kazala je veleposlanica Hrvatske u Crnoj Gori Ivana Sutlić Perić.
Gradonačelnici Dubrovnika i Herceg - Novog podjelili su poklone učesnicima medjunarodne biciklističke ture preko zapadnog Balkana, Trst- Skoplje, koji su se zatekli na svečanosti prilikom prelaska na graničnom prelazu.
Građani Crne Gore ulaskom Hrvatske u Europsku uniju moći će za sada putovati samo uz putovnicu.
Organizator proslave je bio Eko centar Delfin, u saradnji sa Općinom Herceg Novi i uz podršku Delagcaije EU u Crnoj Gori kroz projekat "EU znači DA".