ZAVRŠEN 10. NOĆNI USPON, NOĆ PUNOG MJESECA – MIMOZA NA SUBRI

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 24. veljače 2013. - 23:23
Autor: 

Proteklog vikenda i pored izrazito lošeg vremena, uspješno je realizovan 10. Noćni uspon na Subru u organizaciji Planinarskog kluba „Subra". Cilj je bio istoimeni vrh (1679 m), koji je i inače, u uobičajenim ljetnjim uslovima, izazovna, pa i zahtijevna planinarska destinacija.
Polazno mjesto bio je planinarski dom Za Vratlom (1160 m), ovoga puta ukrašen mimozama, budući da je ovaj jubilarni 10. noćni uspon u vršten u sportski program Praznika mimoze. Tako su učesnici imali rijetku priliku da mimozu i snijeg vide na istom mjestu. Zastavice praznika i buketi mimoze krasili su ulaz u dom, a ovaj žuti cvijet su u subotu popodne planinari ponijeli i sa sobom na vrh Subre.

Pred glavni dio Noćnog uspona, nekoliko planinara je izašlo na vrh da pripremi uslove za dolazak glavnog dijela grupe: osposobe zaklon u snijegu, ukrase ga mimozama i sa toplim čajem dočekaju goste. Usljed vrlo nepoljne vremenske prognoze za drugi dio noći (koja je uključivala i grmljavinu), organizatori su uspon pomjerili za ranije i tako izbjegli opasnost od munja i obilni grad koji se kasnije padao. Na vrhu i duž grebena je u povratku duvao neobično jak južni vjetar, praktično olujne snage, pa je za prelazak tog dijela bilo potrebno više pažnje i vremena. U isto vrijeme, dio planinara je izveo uspon na manje zahtjevan Grab (1383 m).
Sve u svemu, 10. Noćni uspon je ispunio očekivanja i promovisao Praznik mimoze u ovom neobičnom okruženju za ovaj niježni mediteranski cvijet. Zahvaljujući jugu ni mimoza nije loše prošla pošto temperatura nije spadala ispod nule. Takvo vrijeme više je smetalo učesnicima, pošto je duboki mokri snijeg znatno usporavao kretanje.
U sklopu priprema za noćni uspon dvije nedelje ranije na Subri su hercegnovski planinari napravili prostrani zaklon u snijegu (tzv. vučju jamu), 7 dana kasnije je dodatno proširili, ali je veliki snijeg koji je u međuvremenu pao, učinio uzaludnim napore da se on koristi i treći put, za sam noćni uspon. Planinari morali iskopati novi objekat u snijegu. Prostora za to definitivno nije nedostajalo jer je na glavnom grebenu Subre, procjena je organizatora, nanešeni snijeg nevjerovatne dubine od čak 10 m!
Željko Starčević

Audio: Predsjednik PK Subra  Dusko Avramovic

Audio: 10 nocni uspon, izjava Nikole Brajovica PK Subra

Audio: 10 nocni uspon, Jelena Petkovic PK Visokogorci CG

Audio: 10 nocni uspon, Mira Grbic, PK Subra