NOĆ PUNOG MJESECA

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 17. veljače 2014. - 11:11
Autor: 

PK Subra proteklog vikenda organizirao je 11. po redu noćni uspon. Ono po čemu će se ovogodišnja manifestacija pamtiti je izuzetno lijepo, čak i (pre)toplo vrijeme. Ipak, za razliku od ski centara u regionu koji kubure sa nedostatkom snijega, na Subri (1679 m), koja je i bila krajnja destinacija, sniježni pokrivač ima debljinu oko jednog metra.
Polazno mjesto, planinarski dom Za Vratlom (1160 m), bio je popunjen do posljednjeg mjesta, što je rijetkost u zimskoj sezoni. Na Subru je izašlo 58 planinara, što je ujedno rekordna posjeta na Noćnom usponu. Osim članova PK Subra, učestvovali su planinari iz Kotora (PK Vjeverica), Cetinja (PK Soko), Podgorice (PK Oblun), Trebinja (PD Vučji zub), Dubrovnika (GSS-stanica Dubrovnik), a pojedinačno je bilo planinara iz Beograda, pa čak i iz Rusije.

Uspon je bio zahtjevan, naročito tehnički, tako da su korištene dereze i cepini, a na pojedinim eksponiranim mjestima domaćini su obezbijedili i fiksno uže. Zahvaljujući svim preduzetim mjerama manifestacija je protekla bez ikakvih problema.
Termin noćnog uspona se usklađuje sa lunarnim kalendarom, odnosno punim mjesecom, što u kombinaciji sa snijegom daje poseban ambijent ovoj manifestaciji. Cilj je izaći na vrh pred svitanje i uživati u rađanju novog dana nad Bokom. Ovoga puta bistra atmosfera je omogućila pogled od centralne Albanije, preko crnogorskih i hercegovačkih planina, sve do dalmatinskih ostrva sa Lastovom kao najudaljenijom tačkom. Za potpun ugođaj domaćini su, također već tradicionalno, obezbijedili zaklon i topli čaj u snježnom bivaku izdubljenom u 6 metara dubokom nanosu kraj samog vrha, iskopanom specijalno za ovu priliku dan ranije.
Recimo na kraju, da je za manje ambiciozne planinare, paralelno izveden i uspon na obližnji Kamenski kabao (1384 m).
Audio: 11 nocni uspon, Nikola Brajovic, PK Subra

Audio: 11 nocni uspon, Dejan Verigo, PK Subra