ZAJEDNO ŠTITE MORE OD ZAGADJENJA

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 05. veljače 2013. - 19:30
Autor: 

Hidrometeorološki zavod Crne Gore (HMZ CG) i Hrvatski hidrografski institut (HHI) iz Splita početkom ožujka kreću u realizaciju drugog po redu zajedničkog IPA projekta prekogranične suradnje nazvanog "Zajednička aktivnost sprečavanja zagađenja mora".
Ugovor o realizaciji tog projekta ukupne vrijednosti 616 tisućaa eura, biće potpisan ovih dana – potvrdio je medijima drektor HMZ Crne Gore, mr Luka Mitrović. On je podsjetio da su HMZCG i HHI u protekle dvije godine veoma uspješno realizirali jedan sličan IPA projekat nazvan projekta "Zajednička promocija i povećanje nivoa bezbjednosti nautičkog turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i na Crnogorskom primorju", a na temelju pozitivnih iskustava sa tim projektom i dobrih priprema, Evropska komisija je dala „zeleno svjetlo" i za novi zajednički poduhvat Crne Gore i Hrvatske kada je u pitanju zaštita mora od zagadjenja.

Projekat „Zajednička aktivnost sprečavanja zagađenja mora" trajaće 24 mjeseca, a od ukupnih sredstava za njegovu realizaciju koja su odobrena iz predpristupnih fonbdova EU, crnogorskoj strani pripašće 299 tisuća eura. Mitrović je pojasnio da će HMZ Crne Gore obavljati stalnu kontrolu nivoa zagađenja mora na ispustima kanalizacionih voda, konkretno na ispustu Trašte u Bokokotorskom zalivu.
Na oko 2 kilometra od obale u zalivu Trašte lociran je podmorski ispust u more otadnih voda iz kanalizacionog sistema Kotora i Tivta, a koje će se i narednih nekoliko godina, do završetka izgradnje postrojenja za prečišćavanje na području Krtola, u more ispuštati u nepreradjenom obliku.
„Cilj projekta sa naše strane je da se definišu rizici zagadjenja mora kanalizacijom i da se uspostavi monitoring i praćenje stanja kvaliteta vode. HMZCG će stim u vezi, dobiti određenu opremu, dobiće obuku kadrova i imaće obavezu da u realizaciju ovih aktivnosti uključi lokalne uprave i javna preduzeća Herceg Novog, Kotora i Tivta." -kazao je Mitrović, istakavši da je to veoma značajan projekat za cijelo primorje, a posebno za Bokokotorski zaliv. On je dodao da je i jedan od ciljeva projekta izrada kvalitetnog modela i ocjena prekograničnih kretanja zagađenja nastalih od kanalizacionih voda oko ispusta Trašte jer je poznato da te zagađene vode, nošene morskim strujama i vjetrom, idu i na područje hrvatske obale.
RADE I PELJAR
Mitrović je najavio da će nakon desetak godina pauze, Crna Gora napokon do ljeta dobiti i novi "Peljar" – vodič za plovidbu našim teritorijalnim morem i unutrašnjim morskim vodama. Publikacija "Peljar" je svojevrsni atlas u kojoj nautičari mogu naći sve potrebne podatke o plovnim putevima, objektima pomorske signbalizacije i lučkoj infrastrukturi na odredjenom području, sa savjetima za najbeznbjedniju plovidbu u datim loklnim prilikama.
„Podaci sadržani u "Peljaru" omogućavaju izbor najpovoljnije plovne rute ili luke, zavisno od maritimnih karakteristika broda. To je svojevrsni atlas pomorstva i on sadrži ne samo nautičke, nego i brojne druge informacije vezano za kulturne vrijednosti i posebnosti cijelog Crnogorskog primorja. Mi imamo dosta elemenata za kvalitetan „Peljar" i nadamo se da će on biti gotov do početka lipnja ove godine, što je za pomorce i ljude koji koriste resurse mora od neprocjenjive važnosti." – kazao je Mitrović dodajući da će izrada ove dvojezične publikacije na našem i engleskom jeziku koštati oko 20 tisuća eura, te da će je pomoći brojne institucije, organizacije i sponzori, medju kojima je i Porto Montenegro.
Siniša Luković