srpnja 2018

Utorak, 31. srpnja 2018.

U četvrtak, 2. kolovoza,  u 8:30h služit će se sveta misa u crkvi Gospe od Anđela u Verigama. Svetu misu predslavit će don Dražen Kraljić.

Drugog kolovoza slavi se franjevačka svetkovina Gospa od Anđela, a toga dana , prema učenju crkve, vjernici mogu dobiti potpuni oprost, ako se ispovjede, pričeste, izmole Oče naš i pomole se na nakanu Svetog Oca.

Hrvatska se oprašta od legendarnog Olivera Dragojevića. U 11 sati u splitskom HNK-u počinje komemoracija dok će se posljednji ispraćaj održati u 18.50 sati na splitskoj rivi.

Splićani će od svog sugrađanina uz molitvu i njegove pjesme ispratiti do gata sv. Nikole, gdje će u 19:50 katamaranom Jadrolinije koji je osigurala Vlada Republike Hrvatske isploviti prema Veloj Luci u pratnji brodova Lučke kapetanije, MUP-a i Hrvatske ratne mornarice, uz bakljadu, sirene i brecanje bumbala - velikoga zvona na zvoniku Svetoga Dujma.

Od 16. - 27. srpnja održala se 26. po redu Mala škola hrvatskoga jezika i kulture, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Program škole svake godine odvija se u Domu Crvenoga križa grada Zagreba u Novom Vinodolskom. Ovaj grad bogate kulturne prošlosti već je dugi niz godina domaćin Maloj školi kojoj je temeljni cilj da djeca koja žive izvan Hrvatske unaprijede svoje znanje hrvatskoga jezika te upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu kraja u kojem borave i, općenito, Republike Hrvatske.

Treći u nizu koncerata pod nazivom KotorArt talenti okupit će učenike Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje Vida Matjan u Kotoru, s kojom KotorArt godinama ostvaruje intenzivnu saradnju. Promocija domaćih mladih umjetnika je posebno u fokusu ovogodišnjih Don Brankovih dana muzike, pa su tako recitale nedavno održale dvije velike nade naše scene – gitaristica  Nađa Janković i pijanist Andrija Jovović.

Poznata dalmatinska klapa „Sv. Florijan“ sinoć je u konobi Giardino u Donjoj Lastvi održala koncert u okviru večeri “Gastro noć od ribe i vina”.

Brojni mještani su uživali u mediteranskim okusima, kao i klapskoj pjesmi. Turistička organizacija Tivat se i ove godine potrudila da svim posjetiteljima pruži dobar ugođaj i ugodnu atmosferu.

U utorak,  31. 7.,  na  Ljetnoj  pozornici s početkom u 21 sat će se održati predstava za djecu “Modro  blago” u izvođenju  Gradskog pozorišta iz Podgorice. Karte se mogu  kupiti na  biljetarnici po cijeni od 5 eura.

Ponedjeljak, 30. srpnja 2018.

Tradicionalna kotorska fešta Bokeljska noć, koja ima status nematerijalnog kulturnog dobra, bit će održana u subotu, 18. kolovoza, s početkom u 21 sat, a njen početak najavit će kotorska Gradska muzika.

Zajedno s jedrilicama Jedriličarskog kluba „Lahor“ okićene barke će se  predstaviti u tri kruga i konkurirat će za nagrade.

Tijekom trećeg đira, stručni žiri će proglasiti najbolje kreacije, nakon čega će uslijediti veliki vatromet.

Nakon završetka nastupa na akva pozornici, fešta će se nastaviti na trgovima po Starom gradu, a najavit će je defile Gradske muzike.

Otvorenje izložbe „Ususret prirodi“ bit će održano u Muzeju i galeriji Buća Luković u Tivtu, 3. 8. 2018. u 20 sati. Kustosica izložbe, povjesničarka umjetnosti Nevenka Šarčević, izabrala je radove akademskog slikara Grgura Akrapa, akademskih slikarica Natalije Borčić i Ane Ratković-Sobota te akademskog kipara Petra Dolića.

Koncert  „Jazz u noći punog mjeseca“  održan je sinoć u Gornjoj Lastvi na prostoru ispred Doma kulture.

Nastupili  su: Sanja Raičković – vokal, Sara Jovović – klavir, Šule Jovović – gitara, Milivoje Pičurić – bas, kao i Martin Đorđević – bubnjevi. Posjetitelji su uživali u zvucima jazza pod okriljem zvjezdanog neba.

Sponzor koncerta je Porto Montenegro.

 

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je u Kotoru izložbu „Boja lica“ Tijane Gordić i Adina Rastoder, kojom je svečano otvorena galerija Pomorskog muzeja Crne Gore. Na otvaranju je govorio i direktor Pomorskog muzeja Andro Radulović.

Stranice