Polaznici hrvatske nastave sudjelovali u 26. po redu Maloj školi hrvatskoga jezika i kulture u Novom Vinodolskom

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 31. srpnja 2018. - 8:40

Od 16. - 27. srpnja održala se 26. po redu Mala škola hrvatskoga jezika i kulture, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Program škole svake godine odvija se u Domu Crvenoga križa grada Zagreba u Novom Vinodolskom. Ovaj grad bogate kulturne prošlosti već je dugi niz godina domaćin Maloj školi kojoj je temeljni cilj da djeca koja žive izvan Hrvatske unaprijede svoje znanje hrvatskoga jezika te upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu kraja u kojem borave i, općenito, Republike Hrvatske.

Riječ je o jedinstvenoj prilici da učenici u svakodnevnim zanimljivim radionicama nauče ponešto iz bogate hrvatske kulture, tradicije i povijesti, da upotpune i prošire znanja stečena u školskim klupama, da upoznaju vršnjake iz cijeloga svijeta te da pokažu svoja znanja u različitim sportskim i drugim natjecanjima. Program obuhvaća djecu i mlade iz kruga hrvatskih zajednica u svijetu, a ove godine su im se, zahvaljujući Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH i Matici iseljenika, pridružili učenici iz Crne Gore. Kroz Malu školu učenici su se upoznali s detaljima iz hrvatske povijesti, običajima, kulturom i tradicijom, izučavali su hrvatsku književnost i jezik te promicali nematerijalnu kulturnu baštinu javnim izvedbama raznih programa. Tako su na jednoj tematskoj večeri, u kojoj su se trebale predstaviti sve zemlje sudionice ove škole, učenici otplesali Kolo svetog Tripuna i oduševili sve prisutne. Također, aktivno su sudjelovali u raznim kreativnim radionicama (jezičnoj, novinarskoj, lutkarskoj, dramskoj, plesnoj i filmskoj) te nizu sportskih, rekreativnih i zabavnih sadržaja, a objedinjen sadržaj svih radionica prikazan je na večernjoj završnoj priredbi.

Ovogodišnji je program okupio 84 polaznika, uzrasta od 9 do 18 godina, iz 18 europskih i prekooceanskih zemalja: SAD-a, Omana, Katara, Švicarske, Irske, Mađarske, Njemačke, Austrije, Italije, Velike Britanije, Belgije, Švedske, Norveške, Slovenije, Francuske, Španjolske, Hrvatske i Crne Gore.

Kako bi se bolje upoznali sa svojim vršnjacima i ponosno im pokazali kraj iz kojega dolaze, učenici hrvatske nastave svoje male prijatelje darovali su promotivnim materijalima o Boki kotorskoj te iskazali želju za druženjem i nakon završetka ove hvalevrijedne manifestacije.

Također, učenici su sudjelovali i u natječaju Igračka u srcu kojeg je pokrenula Hrvatska matica iseljenika, a u cilju očuvanja hrvatskoga nacionalnoga identiteta, stjecanja novih vještina i znanja, razvijanja jezičnih kompetencija te učenja o hrvatskoj tradicijskoj baštini.

Tema projekta je igračka inspirirana hrvatskom tradicijskom kulturom, a učenici su priložili dvije slagalice kojima je motiv splitska riva te Kairos - grčki bog sretnog trenutka. Splitsku rivu naslikale su učenice Melani Sindik i Rozalija Francesković, a Kairosa učenica Doris Deković. Uz slagalice, učenici su priložili i skupni rad drvenu igračku nazvavši je Đir po Hrvatskoj. Učenici su u svemu navedenom sudjelovali sa svojom nastavnicom Brankicom Vrbat.

Ovo predivno druženje završilo je 27. srpnja, a ovim putem još jednom hvala Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, Hrvatskoj matici iseljenika te Hrvatskom nacionalnom vijeću, kao i NVO Gjurgjevom brdu, koji su učenicima omogućili ovo neprocjenjivo iskustvo.