Izložbom „Boja lica“ otvorena galerija Pomorskog muzeja

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 29. srpnja 2018. - 9:50
Autor: 

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je u Kotoru izložbu „Boja lica“ Tijane Gordić i Adina Rastoder, kojom je svečano otvorena galerija Pomorskog muzeja Crne Gore. Na otvaranju je govorio i direktor Pomorskog muzeja Andro Radulović.

Ministar Bogdanović je u svom obraćanju istakao: “Otvaranjem galerijskog prostora u Pomorskom muzeju, ovaj osobeni i tako značajan topos kulture Kotora i Crne Gore, dobija ne samo jedan novi sadržaj već i nove mogućnosti za otkrivanje onih ne uvijek vidljivih veza između tradicije i recentnog umjetničkog stvaralaštva. Kako živimo u epohi u kojoj se ponovo živo preispituju odnosi savremenosti i tradicije, svako njihovo sučeljavanje u konkretnom prostoru i konceptu, predstavlja inspirativno polazište kako teoriji tako i samim poetikama umjetničkih stvaralaca. Siguran sam da će ova novina učiniti da Pomorski muzej postane mjesto koje će dati poseban doprinos pomenutom preispitivanju, što će umnogome doprinijeti oživljavanju kulturne scene Kotora i Crne Gore. Već večeras, u okviru izložbe “Boja lica”, posjetioci će imati priliku da vide djela nastala iz jednog autentičnog umjetničkog tragalaštva, koje otvara neka od najbitnijih pitanja savremene likovnosti, ali i donosi jednu posebnu magiju čije korene možemo tražiti upravo u onoj tradiciji u kojoj je likovni iskaz bio odraz intuitivnosti i mističnog doživljaja svijeta. Ipak, poetike Tijane Gordić i Adina Rastodera nisu proizvod samo golog nadahnuća, one su izrasle iz vrlo osvešćenog i promišljenog estetskog koncepta, u kojem se jasno prepoznaju arhetipske i simboličke redukcije kroz jednu osobenu kolorističku avanturu.”

"Od danas će se u Pomorskom muzeju lakše odvijati taj dijalog između kulturnog nasljeđa i savremenog umjetničkog stvaralaštva, zahvaljujući brojnim intervencijama koje su urađene u ovom zdanju i čime su stvoreni uslovi da palata Grgurina postane prostor koji može odgovoriti na sve zahtjeve savremene prezentacije i promocije kulturnih i umjetničkih sadržaja. Siguran sam da je večerašnja izložba uvod u jednu novu etapu Pomorskog muzeja, koja će kulturni život Kotora učiniti sadržajnijim i dinamičnijim, povećati broj posjetilaca i, što je možda najvažnije, privući veći broj mladih od kojih su mnogi realne prostore kulture zamijenili onim virtuelnim,” dodao je ministar.

Direktor Pomorskog muzeja Andro Radulović je rekao: „Opravdanost postojanja ovakvog prostora ne treba dovoditi u pitanje, samim tim što su Muzej, čija je dragocijenost već u samoj njegovoj suštini, i do sada pohodili značajni umjetnički stvaraoci, Vasko Lipovac, Vojo Stanic, Vojo Tatar, Đorđe Bato Pravilovic, Milivoje Đurović i drugi, kojima se izlazilo u susret iz prostog razloga obaveze i poštovanja, bliskosti i prožimanja zajedničkih ciljeva, a to je uzdizanje i podržavanje segmenata kulturnog obilježja koji i te kako govori o nama kao naciji. Kotor, svojom kulturnom zaostavštinom nalaže i nameće generacijsku obavezu čuvanja i nadgradnje svog bogatstva i u tom smjeru ni mi, ni naša djeca za nama, ne smijemo dozvoliti da se u tome posustane. I upravo večeras dokazujemo da smo sa punom odgovornošću preuzeli tu obavezu, otvorivši još jedna vrata na ovoj prelijepoj kotorskoj palati, palati Grgurina.“

On je u svom obraćanju naveo i: „Da se naše kulturno obilježje i dalje stvara, da ono ide uzlaznom putanjom i da se sa velikim talentima ucrtava jedna nova epoha, dokaz su dva mlada umjetnika, čija su ostvarenja večeras počastila naša čula i pred kojima stoji sjajna budućnost. Slikarka Tijana Gordić i vajar Adin Rastoder, crnogorski akademski umjetnici, za ovu priliku nam se predstavljaju zajedničkim ostvarenjem, radovima osmišljenim i iskazanim njihovim stilom i umjećem, sročeni u kompoziciju sa vrlo smjelim i psihološko - analitičkim nazivom “ Boja lica “. Kao vec afirmisani, Tijana i Adin su dobitnici brojnih nagrada, sa brojnim samostalnim i grupnim izlaganjima, kako u Crnoj Gori tako i u inostranstvu.“