Zaštitnica vida, krojača i kovača

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 13. prosinca 2014. - 10:31
Autor: 

Advent je vrijeme očekivanja Isusa Krista. Stoga je obnovljeni kalendar uklonio iz adventskog bogoslužja neke svece. Sveta Lucija, zaštitnica vida, krojača i kovača, je ipak ostala.

Santa Lucia

Sul mare luccica l'astro d'argento.
Placida e l'onda, prospero il vento.
Venite all'agile barchetta mia!
Santa Lucia! Santa Lucia!

O dolce Napoli, o suol beato,
Ove sorridere volle il creato!
Venite all'agile barchetta mia!

English translation:
The silver star shines on the sea,
The waves are gentle, the wind is favourable.
Come to my swift little boat!
Santa Lucia! Santa Lucia!

O dear Naples, o blessed land,
Where creation was pleased to smile!
Come to my swift little boat!
Santa Lucia! Santa Lucia!

Osobito se štuje u Dubrovniku gdje ima oltar u crkvi svetoga Vlaha. Štovanje je vjerojatno došlo iz Venecije, gdje se i nalaze svetičine relikvije. Lucijino ime znači svijetla.

U našem narodu vlada uvjerenje da će svake naredne godine biti u pojedinim mjesecima onakvo vrijeme kakvo je kroz 12 dana od Svete Lucije do Božića.

O životu Svete Lucije se zaista zna malo. Ona je jedna od posljednjih žrtava velikog progonstva za vrijeme cara Dioklecijana. Blagdan joj se spominje već u godini 400.

Također, 13. prosinac je vrlo bitan u božićnom krugu hrvatskih narodnih običaja. U Dalmaciji i na otocima djeca se nisu darivala na Sv. Nikolu, već na blagdan Sv. Lucije. U čarapama, papučama ili ispod jastuka dočekali bi ih slatkiši i suho voće. Osim toga, uz ovaj blagdan vezani su i drugi stari i mistični običaji. Na dan Sv. Lucije neudane djevojke su ispisivale 13 ceduljica s imenom momka. Svakog se dana po jedan neotvoreni papirić baca u vatru, a djevojka će se udati za onoga čije ime posljednje ostane ispisano na cedulji.