Suvremene metode u Bolnici Kotor

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 27. travnja 2014. - 10:22
Autor: 

Foto: Ilustracija

Po prvi put u Crnoj Gori izvedena je tzv. ambulantna hirurgija preponskih, pupčanih i postoperativnih kila s demonstracijom najnovijih materijala i instrumenata za operaciju kila.

Naime, ljekari, eksperti iz ove oblasti, u operacionim salama kotorske  bolnice, uradili su devet operacija  najsuvremenijim hirurškim tehnikama. Sedam operisanih pacijenata je napustilo bolnicu i upućeni su na kućnu njegu svega nekoliko sati nakon operacije. Većina njih je operisana u uslovima lokalne anestezije. Ovakav način hirurškog liječenja, kad pacijent napušta bolnicu nakoliko sati nakon operacije, se naziva "ambulatna hirurgija"i u razvijenim zemljama se sve više primjenjuje a po prvi put je urađena u Crnoj Gori - kaže se u priopćenju iz Opće bolnice Kotor. 

U organzaciji Opšte bolnice Kotor, hirurške sekcije Društa ljekara Crne Gore i Udruženja herniologa Srbije, u Kotoru je ovog vikenda organiziran simpozijum i stručna radionica uz učešće 20 hirurga iz Kotora, Podgorice, Bara, Cetinja, Nikšića, Herceg Novog, Beograda, Čačka i Požarevca na temu  “Moderna hirurgija kila”.

U nizu stručnih predavanja saopšteni su rezultati najnoviih svjetskih istraživanja iz oblasti hirurgije .

Tokom simpozijuma I stručnih radionica dio operacija je  iz operacine sale video konferencijkom linijom prenošen u kongresnoj sali pa su tako učesnici imali priliku da na djelu vide rad kolega I istovremeno komentarišu tok medicinskih intervencija.