Međunarodna izložba „Mapa moga kraja“

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 06. svibnja 2014. - 10:28
Autor: 

 „Mapa moga kraja“ naziv je međunarodne izložbe koja je sinoć otvorena u Galeriji ljetnikovca „Buća“ u Tivtu. Idejni tvorac i realizator ovog  projekta  je  umjetnica, slikarica Istra Lazarić Toner iz Istre, koja živi i stvara u  Engleskoj.

Osnovni cilj projekta je da zbliži ljude iz različitih krajeva svijeta te da prikažu  sličnosti i različitosti o tome kako umjetnici koristeći tekstil prikazuju viđenje svoga kraja u kojem žive. U projektu učestvuju umjetnici iz Hrvatske, Engleske, Australije i Crne Gore. Među izloženim radovima su i individualni radovi crnogorskih umjetnika : Tinde  Bulatović, Anđelke Ljumović, Stanke Antanasijević, Miroljuba Antanasijevića i Milene Vladisavljević).

Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Anastazija Miranović.

"Mape moga kraja" vode u neizvjesno izazovna, duhovno- avanturistička prostranstva umjetnosti umjetnika čiji su rezultat. Preduslov njihovih uspješnih čitanja, a time i kretanja je senzitivnost za različitost želja da se kroz svojevrsnu teksturu i kolorit, specifičnom materijalizacijom, postigne jedinstvo zajedništva umjetničkog čina. Direktno i simbolički, tekstil čini sastavni kontekst naših kretanja po mapi života, od pelena do večernjih toaleta, od lencuna do pokrova. Imanentno trenutku, raspoloženju, sjećanju i htjenje, "Mape moga kraja"  nose tipično žensku kreativnu energiju, sinergiju druženja zarad prožimajujućeg spajanja. Možda ste i vi prepoznali šav koji vodi do vašeg duhovnog zavičaja."- kazala je Miranović.

"Četri grupe umjetnika iz četri države izložile su radove na tekstilu, radi se o percepcijama što umjetnicima znači njihov dom i kako ga oni vide. Osim umjetničkih radova na tekstilu izloženi su i tekstualni radovi u kojima umjetnici opisuju što ih je navelo na to da učestvuju u ovom projektu. Zanimljivo da cijeli projekat umjetnici sami financiraju“- kazala je Istra Lazarić Toner.

Nakon Crne Gore, izložba će biti organizirana u lipnju u Puli, zatim u srpnju u  Liverpulu i na jesen ove godine u Australiji.

Izložba će biti otvorena do 11.svibnja.

Sponzor izložbe u Tivtu je HNV CG.