Predstavljena monografija o oskarovcu Dušanu Vukotiću

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 27. svibnja 2014. - 13:56
Autor: 

Monografija "Dušan Vukotić: Zaboravljeni vizionar" temeljeno je djelo za daljnja istraživanja osebujnog umjetnika Dušana Vukotića i njegova svijeta, te onoga što nam taj njegov svijet može dati, istaknula je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na večerašnjem predstavljanju te monografije u Muzeju Mimari.

Brojne posjetitelje koji su došli izraziti poštovanje prema djelu toga velikog umjetnika u predstavljanje uvelo je prikazivanje filma "Surogat" za koji je Vukotić 1961. godine nagrađen Oskarom.

Dušan Vukotić svojim djelom doista je dodirnuo ono što se naziva 'umjetnički strop', 'razodjenuo je' ljudsku uniformnost, a njegovi likovi 'dišu' dok ne osjete težinu stvarnosti kada spas nalaze u apstrakciji u kojoj je i njihov autor nalazio utočište, rekao je ministar kulture Republike Crne Gore Branislav Mićunović. Fiktivni Vukotićev svijet istodobno je tragičan i duhovit, moderan i klasičan, metaforičan i dijalogičan, dodao je crnogorski ministar kulture istaknuvši kako je za njega čast što je sunarodnjak čovjeka čiji je život obilježen kozmopolitizmom.

Izuzetan umjetnik bio je i velik čovjek, posvjedočila je Vukotićeva supruga gospođa Melita - Lila Andres - Vukotić za koju je večerašnji događaj najvažniji od dodjele Oskara njezinu suprugu. Raduje ju činjenica što je njezin suprug dobio monografiju koju je zaslužio, a koja će približiti njegovo djelo ovoj i budućim generacijama.

Monografiju posvećenu Vukotićevoj supruzi, a koja na svojim stranicama čitatelju približava život istaknutoga i svestranog umjetnika Dušana Vukotića, objavili su Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Skaner Studio iz Zagreba, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Na oko tri stotine stranica monografije izdavači su, kako je istaknuo predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Radimir Pavićević, željeli sačuvati od zaborava jednoga od osnivača i prvo ime Zagrebačke škole crtanoga filma.

Dodao je da su za razumijevanju stvaralaštva Dušana Vukotića u monografiji zaslužni tekstovi koje potpisuju Britanac Paul Wells te Jurica Starešinčić, Nedeljko Dragić, Ranko Munitić, Arsen Anton Ostojić, Rudi Aljinović, ali i Vukotićevi autorski tekstovi te izbor stručne kritike.

Bez pretenzija na cjelovitost željeli smo 'obnoviti vezu' s Vukotićem , izraziti mu poštovanje i potaknuti promišljanje o njegovu djelu. Tomu će, uvjeren je Pavićević, pridonijeti 105 Vukotićevih filmova koji su predstavljeni u monografiji što, istaknuo je, još nitko nije objavio. Spomenuo je da čitatelja očekuje i iznenađenje - 70 fotografija Vukotićevih nagrada.

Scenarist, animator, crtač i karikaturist Dušan Vukotić rođen je u Bileći u Bosni i Hercegovini (BiH) 7. veljače 1927. godine, a umro je u Zagreb, 8. srpnja 1998. godine. Studirao je arhitekturu u Zagrebu. Nakon Drugoga svjetskog rata kao karikaturist djelovao je u kazalištu Kerempuh. Debitirao je crtićem "Kako se rodio Kićo". Nakon što je osnovan Studio za crtani film Zagreb filma 1956. godine realizirao je prvi potpuno svoj projekt "Nestašni robot".

Kao svjetskoga majstora potvrđuju ga filmovi Piccolo i Surogat. Svoj posljednji film "Dobro došli na planet Zemlju" napravio je 1993. godine.