ZA OČUVANJE KULTURE - AUSTRIJSKI DRŽAVNI ORDEN ZA RADOJICU PAVIĆEVIĆA

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 03. siječnja 2014. - 11:26
Autor: 

Radojica Rašo Pavićević, autor monografije Werk-Austrougarske tvrđave u Crnoj Gori nagrađen je ordenom države Austrije za doprinos očuvanju njihove kulturne baštine .
Pavićević je godinama istraživao austrougarske tvrđave i za to vrijeme obišao 83 fortifikacije. Nagrada će mu biti uručena krajem siječnja u Herceg Novom.

Austrougarska monarhija je za sto godina - od početka 19. stoljeća do početka Prvog svjetskog rata, koliko je bila na tlu današnje Crne Gore, izgradila veliki fortifikacioni sistem Primorska tvrdjava Boka kako je bio zvaničan naziv kompleksnog fortifikacionog sistema bio je druga po važnosti austrougarska vojna baza na Jadranu.
Pred početak Prvog svjetskog rata u Boki bilo oko 3.500 ljudi u posadama tvrđava.
Pavićević je godinama istraživao austrougarske tvrđave i za to vrijeme obišao 83 fortifikacije. Pretpostavlja da ih ima još.
"Imamo jedan biser o kome nismo imali puno informacija. Upravo zbog toga sam se odlučio da napravim priču o tim tvrđavama", objašnjava Pavićević.
Austrougarska je za fortifikacioni sistem u Boki, izgradila i svu potrebnu infrastrukturu: puteve – samo na Luštici izgrađeno je oko 700 kilimetara raznih puteva, bistjerne za vodu, pekare , groblja, bolnice, a u nekim čak i pozorišta i hotele.
Sistem tvrđava u Boki kotorskoj jedan je od tri najveća u tadašnjoj monarhiji, a Pavićević u monografiji sagledava arhitektonsku i vojnu dimenziju.
"Doživljavam ih kao jedan savršeni sistem, gdje svaki element tog sistema ima vezu sa drugim elementom. Obično kažem da je ta tvrđava Boka kotorska kao satni mehanizam, svaki onaj zupčanik u satu je jedna tvrđava i jedan objekat koji imaju izuzetnu vezu", ističe Pavičević.
Sistem austrougarskih tvrđava ima vojničku, graditeljsku, arhitektonsku i kulturnu dimenziju, što bi bi moglo da se turistički valorizuje. Pavićević koji je penzionisani potpukovnik Vojske SCG priprema knjigu o turskim utvrđenjima.
/Vijesti/