Industrijska obrtnička škola predstavila solarni automobil

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 05. lipnja 2014. - 13:49
Autor: 

Uoči utrke solarnih automobila, koja će se održati u subotu u Sisku, svoj su trkaći automobil u Slavonskome Brodu danas predstavili učenici Industrijske obrtničke škole.

"Duži niz godina bavimo se solarnom tehnikom i obnovljivim izvorima energije. Imamo solarnu elektranu, zagrijavanje vode suncem, a sad i solarni automobil. Cilj projekta bio je ujediniti sve struke - tehničke crtače, bravare, cnc operatere, automehatroničare i zavarivače. Ideja već duže postoji, a poziv na utrku koji smo dobili sredinom ožujka bio je dodatni poticaj", rekao je ravnatelj slavonskobrodske Industrijske obrtničke škole Luka Mladinović.

U toj školi ističu kako je za cijeli projekt važna i ekološka komponenta. Pogon automobila isključivo je na električnu energiju kojom se automobil, osim iz mreže, napaja i iz solarnih panela postavljenih na njemu.

"Vozilo pokreće motor od dva kilovata, na njemu su četiri panela snage 600 W koji pune četiri akumulatora od 400 Ah. Vozilo s vozačem teži oko 296 kilograma. Na projektu je radilo oko stotinu učenika. O brzini koja se može postići ne bismo govorili prije utrke. Ono što možemo reći jest da smo zbog sigurnosti učenika postavljali blokade ograničavajući brzinu na 20 i 45 kilometara na sat. Ovo je bio izazov za nastavnike i djecu, kojoj je mnogo zanimljivije raditi na projektu koji daje konačni rezultat", rekao je mentor na projektu Željko Spajić.

Dodao je kako na automobilu ima još nekoliko elemenata koji bi im trebali pomoći da ostvare dobar rezultat na subotnjoj utrci.