Rafael Agajev započeo seminar u Tivtu

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 19. kolovoza 2019. - 8:19
Autor: 

 Predsjednik Općine  Tivat dr. Siniša Kusovac i ministar sporta i mladih Nikola Janović otvorili su u Tivtu međunarodni karate seminar čiji je gost i predavač najtrofejniji karatista svih vremena i petostruki šampion svijeta Rafael Agajev / Rafael Aghayev /.

Najtrofejniji karatista svih vremena, Azerbejdžanac Rafael Agajev, boravi djučer i danas Tivtu, gdje će voditi seminar, koji organiziraju Općina Tivat, Karate klub „Mawashi 2015.“ iz Tivta i Karate savez Crne Gore.

Ministar Janović je izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora u prilici da ugosti stručnjaka poput Agajeva, i na taj način, osigura  značajne mogućnosti za unapređenje znanja u oblasti karatea.

“Vlada Crne Gore i Ministarstvo sporta i mladih u kontinuitetu pružaju podršku razvojnim programima nacionalnih sportskih saveza u rekordnim iznosima do sada. Kada je u pitanju karate, sa posebnim zadovoljstvom mogu da istaknem da su, od formiranja Ministarstva, sredstva  koja se izdvajaju za razvoj ovog borilačkog sporta višestruko uvećana. Da smo na pravom putu pokazuje i ovaj seminar na kojem učestvuje preko 200 karatista i na kojem Crna Gora ima priliku da ugosti gospodina  Rafaela Agajeva, koji je veliko ime u svijetu karatea“,  istakao je ministar Janović.

Prema njegovim riječima, država će nastaviti još dinamičnije da ulaže u razvoj sporta i edukaciju sportskih  kadrova, što je, kako je naveo, i najbolja garancija za brži razvoj sporta u Crnoj Gori.

Predsjednik Općine je istakao da je karate seminar događaj od međunarodnog značaja koji je okupio veliki broj sudionika.

“Ovaj događaja pokazuje još jednom da je Tivat prepoznat kao grad koji ulaže u sport i popularizaciju sporta. Seminar je od međunarodne važnosti, podstiče razvoj karate sporta i pozicionira Tivat na mapu sportskih destinacija. Zahvaljujem tivatskom karate klubu „Mawashi 2015“ koji je ideju organizacija ovog seminara pretočio u stvarnost, zajedno sa Karate savezom Crne Gore. Tivat je otvoren za ovu vrstu događaja i ima sve uslove da ih uspješno organizuje”, rekao je Kusovac.

Agajev,  koji je profesionalno veoma zauzet, je rekao da je sa velikim zadovoljstvom prihvatio poziv da u Tivtu održi seminar karatistima.

“U Crnoj Gori sam svega dan, jako me raduje što sam ovdje i veoma sam zadovoljan dočekom. Nadam se dobroj saradnji i uspješnom seminaru”, kazao je najtrofejniji karatista svih vremena.

Kako je priopćila  Tamara Vučinović, moderatorica seminara u ime Karate saveza Crne Gore, karate seminar u Tivtu je jedan od najvećih sportskih događaja u Tivtu i Crnoj Gori.

“Događaj treba upisati zlatnim slovima u istoriju crnogorskog sporta, jer u ovom svojstvu u našu državu nije dolazio trofejniji sportista“, navela je Vučinović.

Legendarni Agajev, na ovom seminaru educirat će  više od 100 karatista i sportskih radnika iz Hrvatske, BiH, Srbije, Albanije i Crne Gore.

Treninzima će prisustvovati  i crnogorski karatisti, osvajači medalja na svjetskim i europskim prvenstvima Marina Raković, Milena Jovanović, Jelena Maksimović, Mario Hodžić, Bojan Bošković, Nenad Dulović i Nikola Malović.

“Karate klub Mawashi 2015. izražava veliku zahvalnost Opštini Tivat koja je prepoznala značaj ovog dogadja i ponijela veliki dio posla oko seminara kao i mnogih drugih projekata. U ime kluba i svih sportista još jedno veliko hvala”, rekao je Aleksandar Ćalić, u ime KK Mawashi 2015.

On je podsjetio da je  Agajev kapiten azerbejdžanskog tima, i da svakog mjeseca dobiva pozivnice s različitih kontinenata i zemalja svijeta za izvođenje različitih obrazovnih i edukativnih seminara.

“To dovoljno govori o važnosti samog seminara i napora Karate kluba Mawashi da jednog ovakvog renomiranog sportistu uspiju dovesti u našu zemlju, u Tivat”, dodao je Ćalić.

Agajev je živa legenda u karateu i svoje ime je izgradio time što je zadnjih 20 godina u samom svjetskom  vrhu. Ima 11 europskih zlata, 5 svjetskih zlata, osvojene Kombat igre, Olimpijske, Svjetske, Europske igre, bezbroj Premijer liga i svjetskih Kupova.

1998. godine osvojio je otvoreni šampionat Engleske, a od tada skoro nikada nije izgubio.

On danas drži vodstvo u svojoj klasi. Usprkos njegovim mladim godinama, uspio je  ostvariti sve najveće sportske pobjede u karateu. Predsjednik Svjetske karate Federacije Antonio Espinosa prozvao ga je "dijamantom u svijetu karatea”.