Milivoj Dukić u zlatnoj, Ilija Marković u brončanoj grupi

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 03. travnja 2019. - 12:52
Autor: 

Jubilarno 50. izdanje prestižne jedriličarske regate za olimpijske klase Trofej Princeze Sofije Iberostar, jednoj od ukupno pet iz serije kupa šampiona EUROSAF održava se od 29. 3. do 7. 4. u Španjolskoj u Plama de Majorci.   U devet od ukupno deset olimpijskih klasa natječe se 1.224 jedriličara na 850 jedrilica koji predstavljaju preko 68 zemalja. Najbrojnija flota na regati je klasa Laser Standard, u kojoj boje  Crne Gore brane jedriličari Milivoje Dukić i Ilija Marković pod čvrstom rukom selektora Ilka Klakora.

U prva dva dana odjedrene su četiri kvalifikacijske regate, a naši jedriličari ostvarili su, bolje reći premašili očekivanja na prestižnoj regati „Princeza Sofija“ na Palma de Majorci. Milivoj Dukić je u paklenoj konkurenciji uspio se plasirati u zlatnu grupe u kojoj će se 60 jedriličara u naredna dva dana boriti za pobjedničko postolje. Ilija Marković je ostao u brončanoj grupi, ali je iluzorno trošiti riječi koliko mu je značilo natjecanje s daleko starijim i iskusnijim jedriličarima, s momcima koji se mogu pohvaliti da su tijekom karijere osvajali olimpijske, svjetske i europske medalje.

Milivoj Dukić je u finale ušao sa kote 54, dok je Ilija Marković osvojio 166. mjesto u konkurenciji 187 najboljih jedriličara planete. Ostala su još dva dana natjecanja na Palma de Majorci. Milivoj će nastojati osigurati što bolji plasman u stekne što više samopouzdanja u nastojanju da stigne do trećih uzastopnih Olimpijskih igara, a Ilija Marković da stekne  iskustvo za juniorska natjecanja koja ga očekuju ove godine, kao i za Balkanski šampionat čiji će domaćin biti Crna Gora i Tivat.

Prije početka natjecanja na regati koja je u rangu Svjetskog šampionata, jedriličari iz Crne Gore su naglasili da žele pružiti maksimum i vidjeti gdje se nalaze u odnosu na najbolje jedriličare planete u ovom trenutku. Milivoj Dukić koji je dva puta sudjelovao na Olimpijskim igrama potajno se nadao plasmanu u veliko finale, zlatnu grupu, a Ilija Marković koji ima 17 godina istrajno stječe iskustvo, koje će iskoristiti za velika natjecanja u svojoj konkurenciji. Oba cilja su ostvarena.