Dvije medalje za Crnu Goru u finalu Europa Cup regate u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 09. listopada 2022. - 21:40
Autor: 

Nakon odjedrene dvije regate flote ILCA7 i po jedne u klasama ILCA6 i ILCA4, u Tivtu je večeras dodjelom nagrada za najbolje jedriličare službeno zatvoreno treće međunarodno jedriličarsko natjecanje u Crnoj Gori, Europa Cup, u organizaciji JK Delfin i EurILCA, europske federacije za olimpijsku klasu ILCA. U akvatoriju Tivatskog zaljeva, četiri dana se nadmetalo 60 natjecatelja iz šest zemalja Europe, u tri klase - ILCA 7, ILCA 6 i ILCA 4.
Jedriličari Crne Gore su uspjeli izboriti dva mjesta na postolju. Ilja Marković je osvojio treće mjesto u klasi ILCA7, a Nikola Golubović treće u klasi ILCA6. MIlivoj Dukić, s istim brojem bodova kao Marković, je na četvrtom mjestu. Oskar Madonich, jedriličar iz Ukrajine odnio je pobjedu u klasi ILCA7 generalno te i trofej za najboljeg do 21 godine. Drugi na postolju je predstavnik Grčke, Dimitris Papadimirtiou. Antun Tomašević iz Hrvatske je najbolji u konkurenciji ILCA7 do 19 godina.
Uz našeg Golubovića na trećem mjestu, na postolju klase ILCA6 u konkurenciji muškaraca, prvi je Tedi Leornadelli iz Hrvatske, drugi je Ukrajinac Semen Khashchyna. Leornadelli je ujedno i najbolji u konkurenciji do 17 i do 19 godina.
Sofiia Naumenko, Ukrajina, pobjednica je u klasi ILCA6 u konkurenciji djevojaka. Druga je Petra Mastelić, najbolja i u konkurenciji do 21 godine, i treća je Dorotea Spišić, obje iz Hrvatske. Dorotea je i pobjednica u konkurenciji do 19 godina.
Nadja Mihajlov iz Srbije je pobjednica u klasi ILCA4 u konkurenciji djevojaka. Nika Fornazar je druga i prva u konkurenciji do 16 godina, i Lea Rakovac je treća, obje iz Hrvatske. Jedriličari iz Ukrajine dominirali su u muškoj konkurenciji u klasi ILCA4, Bohdan Rukhlin je prvi, Ivan Antipin drugi i treći je Semen Sokol.
Nagrade najboljim jedriličarima su dodijelili Predrag Vukčević, predsjednik CJS, Frano Tripović, predsjednik JK Delfin, Richard Godbois, partner Crnogorskog jedriličarskog tima i Zlatko Jakelić, potpredsjednik EurILCA.
Crnu Goru je predstavljalo ukupno 14 jedriličara i jedriličarki iz klubova JK Delfin, JK Lahor i JK Jugole Grakalić, i to devet u klasi ILCA4, tojica u ILCA6 i dvojica u ILCA7. Natjecanje je organizirano uz institucionalnu podršku Crnogorskog olimpijskog komiteta, Ministarstva sporta i mladih Crne Gore i Crnogorskog jedriličarskog saveza. Općina Tivat je glavni partner JK Delfina u organizaciji natjecanja , te i u razvoju jedrenja u našoj zemlji. Najvažniji nosioci cjelokupnog sporta, pored upornog rada jedriličara, trenera i sudija, jesu volonteri koji su značajni članovi velike jedriličarske zajednice iz svih klubova koji na valu entuzijazma iznose sve zadatke u organizaciji, kako na moru tako i na obali.
U skladu s politikom o održivosti i organizacije “čistih regata”, JK Delfin je u suradnji s Kreativnim centrom Tivat, JKP Komunalno Tivat i kompanijom Coca Cola HBC Crna Gora organizirao sakupljanje plastičnih boca za reciklažu i sudjelovanje u akciji “Čep za hendikep”, te kroz razne aktivnosti nastavio kontinuirane aktivnosti na razvoju svijesti i navika u očuvanju životnog okruženja. Logističku podršku su osigurali kompanija Una Montenegro, Porto Montnegro Yacht Club, Turistička organizacija Tivat, Centar za kulturu Tivat, JP Vodovod i kanalizacija Tivat i Centar za bezbjednost Tivat.