Završen IX. Festival gudača

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 10. srpnja 2018. - 10:42
Autor: 
Prošle večeri u crkvi sv. Pavla u Kotoru održan je Završni koncert IX. Festivala gudača. Nastupili su izvanredni glazbenici, članovi Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije u sastavu: Jelena Dragnić, prva violina, Vladan Lončar, druga violina, Boris Brezovac, viola i Aleksandar Latković, violončelo.
Na programu su bila dva remek djela klasične mglazbe, Gudački kvartet br. 13 i br.11 Ludviga van Beethovena. Temperamentnim izvođenjem, efektno i dinamički, uz veoma profilirano muziciranje, gosti Festivala su pokazali visoke domete svoje umiješnosti. Intenzitet glazbenog sklada i razumijevanja na sceni potvrdili su njihovu uspješnu suradnju i visoke profesionalne domete. Gudački kvartet Beogradske filharmonije je svojom interpretacijom pokazao zanimljivo kolorističko bogatstvo, zahtjevnost i majstorstvo opusa nadmoćne figure kompozitora koji je stvarao na prijelazu između ere klasicizma i romatizma. Brojni ljubitelji klasične glazbe goste Festivala nagradili su burnim pljeskom. Odabrani program je svakako bio izazov za glazbenike koji ova i slična djela svrstavaju u redoviti repertoar svojih brojnih koncerata i nastupa.
S ovim koncertom završeno je deveto izdanje Festivala gudača. Uz Kotorski festival pozorišta za djecu i ovaj Festival  je pokazao svoj napredak, rast i razvoj. Pored edukacije, mladi glazbenici, sudionici radionica i gosti na koncertima, učinili su ugođaj brojnoj publici. "Spajanjem različitih kultura, iskustava i znanja smatramo da smo pokazali ispravnu namjeru  kako bi mlade nade i talenti što uspješnije koračali kroz život i čaroliju zvanu MUZIKA. To je i prethodnih godina bio naš glavni zadatak, naša misija i naša težnja" - poručuju organizatori.
Dulović Marina, umjetnički direktor Festivala gudača