Šareni svijet Stefana Boškovića

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 25. svibnja 2021. - 8:58
Autor: 

“Čovjek postaje najbliži sebi kada postigne onakvu ozbiljnost koju ima dijete dok se igra”

 – Heraklit

Nakon nezavidne zdravstvene situacije u trajanju od više od godinu dana, a koja je zahvatila čitav svijet, čini se, da se život vraća svom normalnom tijeku. Shodno tome, u našem gradu počele su da se održavaju kulturna dešavanja, onako kako smo na njih navikli. Pored izložbi, napokon su se počele priređivati kazališne predstave i književne večeri. Jedna od kulturnih manifestacija koja se upriličila u JU Muzeju i galeriji Tivat je prva samostalna izložba mladog umjetnika Stefana Boškovića. Stefan se tivatskoj publici predstavio sa skulpturama i slikama iz ciklusa pod nazivom “Šareni svijet”.

U autentičnoj atmosferi koja vlada u ciklusu Šarenog svijeta autora Stefana Boškovića, prikazan je imaginarni svijet u kojem glavnu riječ vode dječja sloboda, razuzdanost i ljubav. Glavni motiv na njegovim radovima su izmaštane figure u apstraktnom vremenu i prostoru koje grade jedan poetski oblik. U svojoj interpretaciji zamisli on s jedne strane monumentalno gradi oblike dok s druge svojim radovima daje šarenolik i jak kolorit stvarajući prepoznatljiv izraz. Figure na njegovim radovima djeluju kao da su oslobođene iz kamene mase, a svedena forma daje dojam da umjetnik to radi odajući omaž stvarateljima još od prapovijesnih vremena. Lični doživljaji autora se prepliću u vidu dva medija: slike i skulpture koja njegov ciklus čine raznolikim, ali i stvaraju posebnu, na neki način, nadrealističnu atmosferu koja promatraču daje prijatan doživljaj njegove umjetnosti. Na radovima su prikazane male životne storije, koje se dešavaju svakodnevno, naizgled očima djeteta, infantilnom radoznalošću, dok u sebi kriju neko dublje psihološko značenje koje datira još od našeg djetinjstva. Upravo u tim svakodnevnim, nestvarno smirenim scenama, možemo vidjeti neobičnu raznovrsnost stvaranja: od monumentalnih oblika, jakog kolorita, pa sve do detalja lilihipa koji nam odaje strastvenu dječju znatiželju koja se krije u svakom odraslom čovjeku. U tim kadrovima života gdje se osjeća dah vječite mladosti, upravo tu prestaje zaborav i stvara se jedna sanjalačka djetinja atmosfera.

Rapidnost života, često nas tjera da zaboravimo samu suštinu, na homo ludensa koji čuči u nama i opominje nas da je čovjek jedino i istinski čovjek samo onda kada se igra. Stoga, neposredna i svježa impresija koju dobivamo gledajući radove Stefana Boškovića je optimizam, onaj optimizam homo ludensa koji ga preplavljuje upravu kroz igru. I upravo kroz umjetničku interpretaciju, autor je uspio da nam dočara onu grandioznu veselost i radost djeteta kroz igru, ali i mladalačke snove, na jedan poetski i virtuozan način…

Stefan Bošković je rođen 2. 5. 1996. godine u Beranama. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2019. godine, odsjek Kiparstvo. Trenutno pohađa master studije na istom fakultetu i odsjeku. Sudionik je IV. kiparske radionice “IRON CASTING WORKSHOP, CASTING OF BRIDGES IN VISEGRAD AREA” u Slovačkoj, kao i  likovne Eko kolonije u BIH čak 3 puta. Na studijskom boravku u Portugalu, na Fakultetu likovnih umjetnosti u Lisabonu provodi 5 mjeseci. Dobitnik je nagrade za najboljeg studenta na SP Kiparstvo 2019. kao i Otkupne nagrade Univerziteta Crne Gore iste godine. Sudionik je desetak kolektivnih izložbi.

Povjesničarka i teoretičarka umjetnosti Marija Saičić