Promocija knjige putopisa „Prošlost živi život“ u Kotoru

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 26. rujna 2019. - 8:49
Autor: 

Knjiga putopisa Prošlost živi život, Tomislava Toma Grgurevića sadrži 276 stranica, ilustrirana starim razglednicama i fotografijama Željka Starčevića. Predgovor je napisala prof. Marija Starčević, a uvodni tekst i bibliografiju Marija Mihaliček. Lekturu i korekturu je uradila prof . Jasmina Bajo. Dizajn i priprema za tiskanje: Tricen d.o.o., Kotor.

 Knjiga Prošlost živi život u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj, je objavljena zahvaljujući potpori  Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori.

Iz predgovora prof. Marije Starčević: „Razgovor među istorijama, kulturama podnebalja, gradova nezamisliv je bez posrednika... Tomislav Tomo Grgurević jeste taj posrednik koji nam uvijek iznova otkriva snagu ljepote naše Boke i “opominje” da se previše na nju ne naviknemo, pa je olako shvatimo... jer ćemo izgubiti bogatstvo koje nam je kao blagodet dato. I u knjizi Prošlost živi život, nažalost posthumno objavljenoj, Tomislav Tomo Grgurević,  svojom “beznadežnom” zaljubljenošću u Boku – u zavičaj, a opet, objektivno i vjerno, iznosi ono što je stvarno vidio i doživio u Herceg Novom i ostalim mjestima duž Hercegnovske rivijere, sa izraženim elementima putopisa i preciznošću jednoga hroničara“  

 Tomislav Tomo Grgurević (Kotor, 1935.  – Risan, 2009.) bio je po obrazovanju ekonomist. Od 1960. godine počinje s profesionalno baviti novinarstvom i od tada do umirovljenja 2000. bio je zaposlen u tiskanim i audio-medijima. Prvo novinarsko iskustvo stiče u Radio Titogradu, kome je ostao vjeran tijekom čitavog radnog vijeka, preko trideset godina, radeći kao dopisnik. Pored drugih angažiranja bio je i dopisnik Radija Crne Gore iz Kotora. Uz tekuće izvještaje slušateljima je preko radio-valova priređivao „putovanja“ čudesnom prirodom i drevnim gradovima Boke kotorske, upoznajući ih s različitim ljudima i njihovim sudbinama. Osnivanjem Radio Kotora bio je njegov prvi urednik, kao i tehnički urednik lista Boka, uređivao je i časopis Pomorstvo, bio je stalni dopisnik dnevnog lista Pobjeda iz Boke kotorske.

 Radove publicističkog i znanstveno - istraživačkog karaktera objavljivao je u stručnoj periodici: kao i reviji More iz Zagreba i časopisu za književnost i kulturu Odzivi iz Bijelog Polja, u Boki, zborniku iz znanosti, kulture i umjetnosti iz Herceg Novog i Godišnjaku Pomorskog muzeja iz Kotora Tomislav Grgurević je autor nekoliko knjiga i publikacija – putopisa i povijesnih tema. Poslije završetka radnog vijeka u novinarstvu, 2000. godine, pa do smrti 2009. Tomo Grgurević se potpuno predao publicističkom radu, a od 2003. godine i aktivnostima u Hrvatskom građanskom društvu Crne Gore.     Tomislav Grgurević je bio član Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, od osnivanja 2000. godine, i jedan od pokretača Hrvatskog glasnika – jedinog tiskanog hrvatskog glasila u Crnoj Gori, istinski se zalažući da to bude mjesečnik visoke žurnalističke kvalitete. Bio je urednik prvih deset brojeva, a svojim bogatim novinarskim iskustvom doprinio je da Hrvatski glasnik zaživi i bude prihvaćen. Pola stoljeća bogate djelatnosti Tomislava Grgurevića, rezultirale su da  njegovo ime bude ugrađeno u povijest crnogorskog novinarstva, publicistike i putopisne literature.  Tomislav Tomo Grgurević umro je u siječnju mjesecu 2009. godine u 74. godini, a pokopan je na groblju crkve svetog Matije u Dobroti.

Promocija knjige putopisa „Prošlost živi život“, autora Tomislava Toma Grgurevića, u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj, bit će održana u ponedjeljak, 30. rujna, s početkom u 19 sati u Galeriji solidarnosti u Kotoru.

Na promociji će govoriti: Dragan Mitrov Đurović, Marija Starčević, Jasmina Bajo i Marija Mihaliček.

Projekt je podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.