Počinje XXIII. KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu

Time to read
3 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 29. lipnja 2015. - 16:02
Autor: 

U okviru XXIII. KotorArt Kotorskog festivala pozorišta za djecu, u proširenom izdanju od 1. do 12. srpnja, bit će izveden 71 premijerni program iz 18 zemalja, uz sudjelovanje 200 profesionalnih umjetnika i preko 1000 djece i mladih, na 20 kotorskih lokacija. Festival se i ove godine, kao i Međunarodni festival KotorArt u cjelini, odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Kotor i UNESCO-a, a podržavaju ga i brojni sponzori, prijatelji i partneri iz javnog i privatnog sektora. Festival je ove godine obnovio i tradicionalno pokroviteljstvo Predsjednika Republike Crne Gore, koji će svečano otvoriti festival 1. srpnja.

Programe festivala na današnjoj konferenciji za medije predstavili su polaznici škole glume Kulturnog centra Nikola Đurković iz Kotora: Ivan Franović, Gracija Brguljan, Anastasija Sredojević, Martin Krivokapić, Milica Kašćelan, Stasija Perović i Katja Kapetanović. Oni su naročito istakli goruću potrebu za osnivanjem stalnog kazališta za djecu i mlade u Kotoru: “U Crnoj Gori ne postoji pozorište koje je u potpunosti profesionalno posvećeno djeci i mladima. To je nešto što se mora odmah promjeniti. Kotor je idealno mjesto za jedno takvo pozorište i veoma je blizu trenutak kada će ono zaživjeti. Prva pozorišna predstava za djecu u Kotoru je izvedena 1827. godine. Potrebno je do kraja razumjeti da je pozorište za djecu stvar prioriteta i apsolutne odlučnosti, a ne prosječnosti i nužde. Veoma puno toga je posljednjih godina u Kotoru urađeno kada je pozorišno stvaralaštvo u pitanju. Napravljene su neke dobre i uspješne predstave za djecu i mlade. Isprofilisali su se i iskalili ljudi koji bi trebali da budu nosioci tog pozorišta. Oživjeli su neki prostori, a kojih u Kotoru ima stvarno puno. Prepoznate su i podržane ove aktivnosti od Opštine Kotor i Ministrastva kulture. Pozorište u Kotoru bi trebalo da bude prestižan regionalni centar posvećen pozorišnom stvaralaštvu za najmlađe, kao i nacionalni epicentar cjelokupnog umjetničkog stvaralaštva za djecu”, rekao je Martin Krivokapić, u ulozi direktora Festivala.

U sklopu glavnog kazališnog  programa bit će prikazano 12 kazališnih predstava namijenjenih djeci i mladima od najmlađeg do tinejdžerskog uzrasta. Ovogodišnji festival programski ističe crnogorsko kazalište za djecu i mlade, s težnjom da valorizira njegova dostignuća i razmotri mogućnosti daljeg razvoja. Na festivalu će, uz pet crnogorskih predstava za djecu i mlade - Čarobnjak iz Oza, Mačor u čizmama, Bajka o ribaru i ribici (Gradsko pozorište Podgorica), Ivica i Marica (Kraljevsko pozorište Zetski dom), i Pazi, zebru gazi  (Centar za kulturu Tivat), biti prikazane i predstave Kra, kra (Ostvold / Uvas, Norveška), Zaboravljena zemlja (Lutkarski teatar Merlin, Grčka), Luda šuma (Glej Teatar Ljubljana, Slovenija) i Dječje kazalište Dubrava, Hrvatska), Karmen (Regionalno lutkarsko pozorište Teremok Vologda, Rusija), Priča o konju (Dečje pozorište Subotica, Srbija), Pikablo (Tam Teatromuzika, Italija) i Anima blu (Tam Teatromuzika, Italija).

Oko 60 pratećih programa odvijat će se kroz razgovore autorskih ekipa s djecom o izvedenim predstavama, filmski, likovni, glazbeni, književni, plesni, te izuzetno kvalitetan i obiman edukativni program, posvećen kako djeci i mladima, tako i kazališnim profesionalcima. Riječ je o Radionici angažovanog filma, Radionici dekupaža za djecu, Radionici izrade neobičnih muzičkih instrumenata, dvije lutkarske radionice, Psihološkoj radionicnenasilne komunikacije, dvije arheološke radionice, te radionici (Ne)verbalnog pozorišta, koja je namijenjena profesionalnim glumcima i studentima glume. Poseban segment sačinjavaju omladinske predstave: Javni čas dramskog studija Prazan prostor iz Podgorice, Plava soba dramskog studija Zahumlje iz Nikšića, Pozdravi nekog i Kamenje Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, Predizborna kampanja dramske sekcije Gimnazijalci iz Rožaja, među kojima valja osobito istaknuti intrigantnu predstavu Beton mahala dramske trupe Joj, evo ih ovi iz Novog Pazara, koja je radi otvorenog pretresanja aktualnih tema koje tište mlade doživjela zabranu izvođenja u tom gradu. Teorijska razmatranja i zagovaranje prava djece i mladih na kazalište i kulturu odvijat će se kroz okrugle stolove Socijalno angažovani teatar za djecu i Uloga pozorišta za djecu i mlade u kulturnom životu države i procesu odgoja mladih generacija. Festival će i ove godine obilježiti umjetničke instalacije, koje će biti postavljene u različitim javnim gradskim prostorima, i tako doprinjeti kreiranju kreativne atmosfere, te kulturnoj animaciji i regeneraciji, kao i ekološki program Velika trampa.

Kotorski festival pozorišta za djecu se od osnivanja 1993. godine, iznova potvrđivao kao najznačajnija manifestacija ovog tipa u regiji i kao uzoran model kada su u pitanju prestižne manifestacije iz oblasti kulture u Crnoj Gori. Iako je misija festivala od osnutka od početka uključivala predstavljanje i promociju autora, produkcija i trendova u izvedbenim umjetnostima za djecu i mlade, ona se postepeno bitno usmjeravala i ka stvaranju suvremenih vrijednosti kao što su: inkluzija djece i mladih sa smetnjama u razvoju i drugih socijalno ranjivih grupa, društveno osvješćivanje dječjih prava, voluntarizam, interkulturalnost, i dr. Ove postepene promjene rezultat su napora da se uoči što nedostaje na kazališnoj festivalskoj mapi Kotora i Crne Gore, i da se odgovori na te potrebe. Osnovne aktivnosti usmjerene su ka tome da podrže različite i raznovrsne pristupe stvaralaštvu za djecu, ohrabre implementaciju interekulturnog dijaloga u ovoj oblasti i mobilnost radova i profesionalaca, te njeguju vrijednosti mira, tolerancije, edukacije i dječjih i ljudskih prava. Shodno tome, za crnogorsko kazalište za djecu i mlade, ali i teatarski život u Crnoj Gori u cjelini, ovaj festival je od ogromnog značaja, jer osim što podstiče komunikaciju, kultivira međunarodne relacije i omogućava internacionalno poređenje, takođe djeluje i kao iznimno važna „kritička skupština“ koja propagira pravo djece na kulturu i umjetnost.